Žiri

Učesnike ocenjuje žiri sastvaljen od tri do pet članova, renomiranih klavirskih pedagoga iz zemlje. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Članovi žirija za OŠ klavir su (po abecednom redu):

  • Andraš  Čeke
  • Aleksandra Tešić
  • Maja Vuković

* * *

Andraš  Čeke, Škola za osnovno muzičko obrazovanje Bačka Topola, rođen  je u Malom Iđošu 02.04.1961. godine. Osnovnu muzičku školu je završio u Bačkoj Topoli kao vanredan učenik u klasi Lasla Horvata i Julije Krstić. Srednju muzičku školu je završio u Subotici na klaviskom i teoretskom odseku u klasi Lajoša Bordaša. Diplomirao  na  Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu u klasi Mirjane Šuice Babić. Paralelno sa muzičkim studijama diplomira i na Ekonomskom Fakultetu u Subotici.

Na početku radne karijere radi kao ekonomista i pored toga bavi se i pedagoškim radom, predajući klavir učenicima koji ne pohađaju redovno osnovnu muzičku školu, i tek od 2007. god. se zaposli u Školi za osnovno muzičko obrazovanje u Bačkoj Topoli.  Njegovi učenici su dobitnici brojnih nagrada kao solisti ili kao članovi kamernog sastava  na domaćim i međunarodnom takmičenjima u zemlji i u inostranstvo (Slovenija, Italija, Mađarska,  Rumunija). 2017 god. dobije nagradu kao najuspešniji nastavnik festivala „Pianissimo“ u Subotici, a 2018 god. najuspešniji nastavnik na Festivalu „Isidor Bajić“ – Oš Klavir.

* * *

Aleksandra Tešić je svoje školovanje započela u Novom Sadu i Subotici u klasi prof. J.Krombholz i M.Basch. Završila je Centralnu specijalnu muzičku  školu pri Konservatorijumu Čajkovski u Moskvi u klasi prof. S.Gadžijeva i Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. K. Gekića.

Dobitnica je brojnih l i ll nagrada u tadašnjoj Jugoslaviji, kao i nagrade na Takmičenju Usti nad Labem u Čehoslovačkoj.

Učesnik je brojnih solističkih koncerata, raznih muzičkih i kulturnih manifestacija kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Bila je više godina demonstrator i prevodilac na kursevima prof. S.Gadžijeva u Dubrovniku, Neumu, Beogradu i Novom Sadu. Nastupala je kao solista sa Vojvodjanskom omladinskom filharmonijom, snimala za televiziju i radio.

Bila je učesnik brojnih kamernih ansambala u Moskvi, Beogradu i Novom Sadu. Radila je kao muzički urednik u dokumentarnom programu TV Novi Sad i kao član ekipe, dobitnik je nagrade za kratkometražni film.

U Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ radi od 1991.godine i njeni djaci su dobitnici mnogobrojnih medjunarodnih i republičkih priznanja. Sertifikovani je instruktor za ABRSM Royal Academy of Music za jugoistočnu Evropu.

* * *

Maja Vuković rođena je u 1972. godine u Beogradu. Srednje muzičko obrazovanje stekla je u muzičkoj školi „Josip Slavenski“, gde je uporedo sa klavirskim završila i teoretski odsek. Bila je u klasi prof. Gordane Jovanović. Diplomu FMU stekla je 1995. godine u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Po završetku školovanja radila je kao profesor klavira u muzičkim školama „Konjović“, „Binički“ i „Đorđević“, a od 2000. godine počinje sa radom u MŠ „Josip Slavenski“.

Sklonost prema kamernoj muzici je pokazivala još kao đak i student, učestvovavši na različitim koncertima i takmičenjima, kao član klavirskih dua i kamernih sastava. I kao profesor, od samog početka neguje rad na klavirskom i kamernom duu. Do sada, najviše uspeha je postigla sa klavirskim duima „Tonus“, „Mocart kugle“ i „Ana Marija“, kao i kamernim duom „Lastari“ (klarinet i klavir), koji su na svim takmičenjima dobijali maksimalan broj bodova. I u kategoriji solista svake godine aktivno učestvuje sa svojim đacima na više klavirskih takmičenja u zemlji (od kojih su neka međunarodna), kao i u inostranstvu (Pariz – Francuska 2004, Piran – Slovenija 2013. i Kijelce – Poljska 2017. – sve I nagrade).

Osim takmičenja, njeni učenici su aktivni i na koncertnim podijumima, u okviru solističkih ili zajedničkih koncerata, u svim beogradskim salama, kao i u pojedinim gradovima Srbije (Novi Sad, Niš, Kruševac, Kraljevo). Većina diplomaca iz njene klase je nastavila svoje muzičko školovanje na Muzičkim Akademijama u Beogradu, Novom Sadu, Beču i Dizeldorfu.

Više puta je bila član žirija na takmičenjima „Jenko“, „Binički“, „Li- sinski“, „Slavenski“–Beograd, „M. Vuk- dragović“–Šabac, „Festival Isidor Bajić“–Novi Sad, „Josip Slavenski“–Novi Sad.

Nagradu „Najuspešniji profesor“ dobila je 2013. godine na „Takmičenju mladih pijanista“ u Novom Sadu.