Žiri 2017

Učesnike ocenjuje žiri sastavlјen od tri do pet renomiranih pedagoga iz zemlјe i inostranstva. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Članovi žirija za Kamernu muziku su (po abecednom redu):

  • Sonja Antunić – Akademija umetnosti, Novi Sad
  • Vladimir Blagojević – FILUM, Kragujevac
  • Natalija Delević – MŠ „Slavenski“, Beograd
  • Ksenija Mijatović – MŠ „Isidor Bajić“, Novi Sad

SONJA ANTUNIĆ 

VLADIMIR BLAGOJEVIĆ je rođen 1980. godine u Kragujevcu. Nižu i srednju muzičku školu završio je u rodnom gradu u klasama Slobodana Stanića i Vojina Vasovića. Diplomirao je 2004. i magistrirao 2007. godine na Visokoj školi za umetnost u Bernu (Švajcarska) u klasi Teodora Ancelotija.

Pored mnogobrojnih prvih i specijalnih nagrada na domaćim takmičenjima, Vladimir Blagojević je laureat velikog broja internacionalnih takmičenja za harmoniku.

Pedagoška aktivnost reflektuje se kroz članstvo u žirijima na nekoliko značajnih internacionalnih takmičenja harmonike, kamerne muzike i kompozicije.

Od kalendarske 2014. nosi zvanje docenta na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Njegovi studenti danas ostvaruju značajne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Skoro dve decenije aktivan je na koncertnom podijumu kao solista i kamerni muzičar u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Portugaliji, Argentini, Austriji, Španiji, Jermeniji, Gruziji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji… Nastupao je u vodećim svetskim koncertnim prostorima kao što su: Berlinska filharmonija, Vigmor hol u Londonu, Frankfurtska Opera, Ciriška Opera, Teatar Kolon u Buones Airesu, KKL u Lucernu, Koncertgebau u Amsterdamu, Minhenska opera itd.

Dugi niz godina pridruženi ili stalni član nekoliko kamernih ansambala sa velikom internacionalnom reputacijom kao što su “EnsembleModern“ iz Frankfurta ili „Pre-Art“ iz Ciriha.

Jedan je od koosnivača kolektiva „Studio 6“, ansambla koji čine istaknuti umetnici iz cele Srbije, a čija se delatnost fokusira na izvođenje savremene umetničke muzike. Snimio je preko 20 kompozicija gostujući u različitim studijskim projektima.

Posebno ga interesuje zajednički rad sa mnogim poznatim kompozitorima sa kojima je sarađivao na kreiranju novih dela za harmoniku ili za harmoniku u ansamblu. Tako je premijerno izveo oko sedamdeset novih kompozicija kao solista i u okviru različitih kamernih sastava.

NATALIJA DELEVIĆ rođena je 1983. godine u Kraljevu i osnove sviranja violončela stekla je od profesora Aleksandra Jakovljevića i Bože Saramandića. Akademske i specijalističke studije iz violončela i kamerne muzike, završila je u Beogradu u klasi profesora Sandre Belić, Srđana Sretenovića i Ladislava Mezeija. U srednjoj školi bila je đak generacije, a u toku studija stipendista Fonda za mlade talente. Bila je član orkestra Gudači Svetog Đorđa, Camerata Serbica, honorarni član Beogradske filharmonije, Deutsch-Skandinavische Jugend-Philharmonie. Kao član simfonijskih orkestara i kamernih ansambala učestvovala je na festivalima: Internationales Jugend-Festspieltreffen Bayreuth, Musik des Baltikum (Berlinska filharmonija), Opera Bastilla (Paris), Varaždinske barokne večeri, Ljubljanski festival, Festival srpske i ruske muzike u Moskvi i Belgorodu, Jeunesse musical, Boljšoj festival, Festival KOMA, Muzički festival u Podgorici. Danas radi u muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu kao profesor i šef Stručnog veća za kamernu muziku. Jedna je od osnivača i predavač na projektu radionice za kamernu muziku između Srbije i Nemačke, kao i predavač na projektu ERASMUS. Radi kao organizator i asistent za odnose sa medijima dirigenta Srboljuba Dinića (Staadtsopera Braunschweig).

 

KSENIJA MIJATOVIĆ je rođena 1982. godine u Somboru, gde je i završila Osnovnu muzičku školu „Petar Konjović“ u klasi Anice Sokola. Godine 1997. upisala je srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u klasi Aleksandra Đurića. Godine 2001. upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi Laure Levai-Aksin. Tokom školovanja je osvojila niz nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, kao solista, ali i kao član kamernih sastava.

Godine 2007. je dobila sertifikat „Associated Board of Royal Scools of Music“  za instruktora flaute za Jugoistočnu Evropu. Sa trijom „Pozitiv“ je položila ispit iz kamerne muzike (Advanced Level) koji organizuje Associated Board of Royal Scools of Music.

Pohađala je majstorske kurseve kod Mihaela Martina Koflera (Austrija), Sofi Šerije (Francuska), Janoša Balinta (Mađarska), Iceša Gergelja (Mađarska), Borisa Previšića (Švajcarska), kao i majstorski kurs iz kamerne muzike kod profesora Norberta Girlingera (Austrija) i Boštjana Lipovšeka (Slovenija).

Trenutno radi kao profesor flaute, kamerne muzike i čitanja s lista u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Njeni učenici su osvojili preko 30 prvih nagrada na međunarodnim, domaćim i  Republičkom takmičenju. Takođe, su veoma zapaženi nastupi kamernih sastava na koncertima u Noriču (Engleska) 2008. i 2010. godine, u Velenju (Slovenija) 2011. godine i Temišvaru (Rumunija) 2014. godine. Takođe, radi kao generalni sekretar Međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“.

Bila je član je orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (pikolo flauta) od 2010. do 2012. godine. Član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra (solo flautista), orkestra „Orfelin“ (solo flautista), trija Novi Sad (flauta, oboa, klavir) i Novosadskog duvačkog kvinteta.

Trenutno je student I godine doktorskih studija iz kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Igora Lazića.