Žiri 2019

Učesnike ocenjuje žiri sastavlјen od tri do pet renomiranih pedagoga iz zemlјe i inostranstva. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Članovi žirija za Kamernu muziku su (po abecednom redu):

  • Alekandra Krčmar Ćulibrk, Akademija umetnosti Novi Sad
  • Goran Marinković, Fakultet muzičke umetnosti Beograd
  • Ksenija Mijatović Korom, MŠ „Isidor Bajić“ Novi Sad

* * *

Aleksandra Krčmar Ćulibrk, violina (Srbija) je primarijus gudačkog kvarteta TAJJ sa kojim od 1997. natupa na koncertima i festivalima u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Danskoj, Švedskoj. Sabirajući stečena iskustva sa istaknutim umetnicima: Ami Flammer, Ištvan Varga, Arnold Steinhard, Sandor Devich, kao i članovima Amadeus kvarteta, Alban Berg kvarteta, Bartok kvarteta, Chiligiran kvarteta, Daniel string kvarteta, Medici string kvarteta, Janaček kvarteta, Smetana kvarteta; i završavajući magistarske studije kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ladislava Mezeija, TAJJ pronalazi sopstveni umetnički izraz.

Osnovne studije je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasama tri eminentna profesora: Evgenija Čugajeva (Moskva/Beč), Dejan Bogdanović (Italija) i Manana Dugladze (Gruzija). U periodu studija bila je vrlo zapažen učesnik majstorskih kurseva violiniste Pavela Vernjikova (Portogruaro, Italija), čuvene violinistkinje i profesora Marine Jašvili (Moskovski konzervatorijum „P.I.Čajkovski“), violiniste Sretena Krstića (koncertmajstor Minhenske filharmonije), uglednog pedagoga, profesora violine na Kraljevskoj akademiji u Štokholmu i koncertmajstora „Royal Philharmonic orcestra“. 2007. godine završila magistarske studije iz violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Uroša Pešića.

1999.-2010. Koncertmajstor operskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i dobitnik je nagrade te intitucije za umetnički doprinos i izvođenje sola P.Sarasate- Ciganske melodije u okviru baletske predstave „Majerling“. Od 2007.-2013. koncertmajstor Festivalskog orkestra Kotor-ART, a kasnije i koncertmajstor Festivalskog orkestra NOMUS (2016.)

Sa gudačkim kvartetom TAJJ više puta bila u ulozi rezident ansambla za potrebe međunarodnih takmičenja „A.Eberst“ i „Memorijal I.Bajić“ u Novom Sadu.

Snimila deset kompakt diskova kamerne muzike. Snimila muziku za sledeće filmove: „Beli,beli svet“ (muzika-Boris Kovač, reditelj-Oleg Novković), film „LUDO&the shorts“(muziku je pisao Danski kompozitor Sun Kolster), kao i muziku za domaću seriju „Vere i zavere“ po knjizi Aleksandra Tišme.

Od 2010. zaposlena na Akademiji umetnosti Novi Sad na Katedri za kamernu muziku kao vanredni profesor predmeta Gudački kvartet.

* * *

Dr um. Goran Marinković (1962) je diplomirao na Odseku za duvačke instrumente – fagot  i na Odseku za kompoziciju i orkestraciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Poslediplomske studije je završio na Odseku za duvačke instrumente – fagot. Stekao je titulu doktora umetnosti 2013. godine, (oblast kamerna muzika) Profilacija zvuka i interpretativna uloga fagota u kamernim delima srpskih kompozitora 20. i 21. veka, mentor mr Zorica Ćetković.

Tokom svoje umetničke karijere bio je član i prvi-solo fagotista Beogradske filharmonije i Državnog kamernog orkestra Cyprus State Orchestra. Goran Marinković je prvi-solo fagotista orkestra Camerata Serbica.

Iz delovanja u okviru kamerne muzike izdvajamo: član kamernog ansambla „Beogradski barokni kvartet“, član duvačkog kvinteta „Less  Bacchanalles“, „Ansambl za novu muziku“. Trenutno je član ansambla „Gradilište“, član „Beogradskog kamernog seksteta“ i kamernog ansambla „Novosadski duvački kvintet“.

Goran Marinković imao je veliki broj solističkih resitala i koncerata kamerne muzike. Izdvajamo: samostalni resital, ciklus Susret s umetnikom 2005. godine ; serija koncerata – Nacionalna koncertna sezona 2008.; resital, galerija Artget KC Beograda 2008.; dva koncerta duvačkog seksteta u Zadužbini Ilije M. Kolarca 2009. godine; koncert kamerne muzike Večernja promenada u Zadužbini Ilije M. Kolarca 2010. godine; koncert kamerne muzika za instrumentalni kvintet i septet, sala Beogradske filharmonije 2010.godine; koncert kamerne muzike i izvođenje autorskog dela Goran Marinković i prijatelji 2011.godine ; Profilacija zvuka i interpretativna uloga fagota u kamernim delima srpskih kompozitora 20. i 21. veka, koncert u sali Studentskog kulturnog centra 2013. godine; dva koncerta ansambla  „Beogradski kamerni sekstet“ u sali SKC-a i sali Beogradske filharmonije 2016. godine; četiri koncerta  ansambla „Novosadski duvački kvintet“ u Sali Beogradske filharmonije tokom 2017. i 2018. godine; koncert profesora i studenata Katedre za kamernu muziku FMU u Zadužbini Ilije M. Kolarca 2017. godine; četiri koncerta ansambla „ Novosadski duvački kvintet“ u svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu 2017. i 2018. godine…

Kompozicije Gorana Marinkovića izvođene su na Tribinama savremenih kompozitora u Opatiji i Beogradu, na koncerima u okviru BEMUS-a i na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Njegova dela izvođena su i u alternativnim prostorima koji afirmišu stvaralaštvo savremenih autora.

Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je u zvanju redovnog profesora na Katedri za kamernu muziku za rad sa duvačkim ansamblima.

* * *

Ksenija Mijatović Korom je rođena 1982. godine u Somboru, gde je i završila Osnovnu muzičku školu „Petar Konjović“ u klasi Anice Sokola. Godine 1997. upisala je srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u klasi Aleksandra Đurića. Između 1995. i 2001. godine, učestvovala je na mnogim takmičenjima, sa zapaženim rezultatima: III nagrada na takmičenju „Petar Konjović“ (Beograd), Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju (Beograd), III nagrada na Međunarodnom takmičenju kamernih sastava (Balašiđarmat – Mađarska), kao i niz prvih nagrada na raznim festivalima u državi. Takođe je dobitnik povelje „Novosadski anđeli“ i nagrade Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Svirala je u velikom broju kamernih sastava, sa kojima je takođe postigla  izuzetan uspeh. Kao solista nastupila je sa srednjoškolskim simfonijskim orkestrom povodom proslave devedesetogodišnjice škole „Isidor Bajić“.

Godine 2001. upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi Laure Levai-Aksin. I tokom studija ostaje aktivan izvođač, te nastavlja da niže nagrade na takmičenjima, i kao solista i kao član dva kamerna ansambla – trija „Pozitiv“ i duvačkog kvinteta „Kvartet“. Najznačajnije priznanje predstavlja I nagrada (100 bodova) na međunarodnom takmičenju mladih muzičara u Ohridu, „Ohridski biseri“. Kao koncertni izvođač nastupa u Somboru, Novom Sadu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Palanci… U okviru tradicionalnih projekata Akademije umetnosti, nastupila je kao solista uz pratnju Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti. Snimala je za RTV Novi Sad. Svirala je i u velikom broju kamernih sastava, od kojih se izdvajaju duvački kvintet „Kvartet“ i trio „Pozitiv“. Kao član ovih ansambala osvojila je niz I nagrada, od kojih se izdvaja I nagrada sa triom „Pozitiv“  na Međunarodnom takmičenju „Citta di Padova“ 2004. godine, gde su bili veoma zapaženi i dobili priliku da sviraju celovečernji koncert 2005. godine u Padovi.

Godine 2007. je dobila sertifikat „Associated Board of Royal Scools of Music“  za instruktora flaute za Jugoistočnu Evropu. Sa trijom „Pozitiv“ je položila ispit iz kamerne muzike (Advanced Level) koji organizuje Associated Board of Royal Scools of Music.

Pohađala je majstorske kurseve kod Mihaela Martina Koflera (Austrija), Sofi Šerije (Francuska), Janoša Balinta (Mađarska), Iceša Gergelja (Mađarska), Borisa Previšića (Švajcarska), kao i majstorski kurs iz kamerne muzike kod profesora Norberta Girlingera (Austrija) i Boštjana Lipovšeka (Slovenija).

Trenutno radi kao profesor flaute, kamerne muzike i čitanja s lista u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Njeni učenici su osvojili preko 90 prvih nagrada na međunarodnim, domaćim i  Republičkom takmičenju. Takođe, su veoma zapaženi nastupi kamernih sastava na koncertima u Noriču (Engleska) 2008. i 2010. godine, u Velenju (Slovenija) 2011. godine i Temišvaru (Rumunija) 2014. godine. Takođe, radi kao generalni sekretar Međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“ i član je umetničkog saveta Festivala kamerne muzike u Novom Sadu.

Bila je član je orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (pikolo flauta) od 2010. do 2012. godine. Član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Orfelin“ (solo flautista), trija Novi Sad (flauta, oboa, klavir) i Novosadskog duvačkog kvinteta.

Trenutno je student III godine doktorskih studija iz kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Igora Lazića.