Žiri 2022

Učesnike ocenjuje žiri sastavlјen od tri do pet renomiranih pedagoga iz zemlјe i inostranstva. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Članovi žirija za disciplinu kamerna muzika su:

  • Sonja Antunić (flauta, Akademija umetnosti Novi Sad, Srbija) – predsednica žirija
  • Timea Hotić (klavir, Akademija umjetnosti Banja Luka, Bosna i Hercegovina)
  • Natalija Tipsarević (violončelo, MŠ „Josip Slavenski Beograd, Srbija)
  • Igor Paroški (harmonika, MŠ „Isidor Bajić“ Novi Sad, Srbija)
  • Milana Vuksan (solo pevanje, MŠ „Isidor Bajić“ Novi Sad, Srbija)

Sekretar žirija: Ksenija Mijatović Korom (MŠ „Isidor Bajić“ Novi Sad, Srbija)

Sonja Antunić, flauta, Akademija umetnosti Novi Sad (Srbija)

Rođena je 1962. godine u Kopru (Slovenija). Osnovno muzičko obrazovanje stiče u muzičkoj školi u Somboru u klasi nastavnice Anice Sokola. Diplomirala je i magistrirala u klasi profesora Marijana Egića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.Tokom školovanja učestvovala je na mnogobrojnim takmičenjima i osvaja najviše nagrade. Njena karijera obuhvata pedagošku i izvođačku delatnost.

Pedagoškim radom bavi se u periodu od 1981. do 1985. godine u SMŠ „Isidor Bajić“ u Novom Sadu i od 1996. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Katedri za kamernu muziku. U zvanju redovnog profesora je od 2006. godine.

Od 1984. do 1999. svirala je prvu flautu u Orkestru opere i baleta SNP-a, Vojvođanskoj filharmoniji i Novosadskom kamernom orkestru. Učestvuje u radu orkestra „Camerata academica“.

Kao solista nastupa uz klavirsku saradnju sa pijanistkinjama Natašom Dukan i Iris Kobal. Takođe nastupa i kao solista uz orkestarsku pratnju izvodeći vodeće koncerte iz literature za flautu.

Kamernim muziciranjem se bavi kao član trija flauta „Density“ sa kojim nastupa (uz Lauru Levai-Aksin i Radmilu Rakin-Martinović) od 1981. godine na mnogobrojnim koncertima u zemlji i inostranstvu, realizuje radio i tv snimke kao i CD za izdavačku kuću „EOS“ iz Graca (Austrija). Osim toga svira i u triu „Alborada“ kao  i drugim mešanim kamernim sastavima.

Sonja Antunić je osnivač i rukovodilac ansambla „Ad libitum“ (1992.godine počinje sa radom) koji kasnije prerasta u muzičku radionicu u čijem radu učestvuju mnogobrojni renomirani umetnici iz naše sredine, kao i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od 2004. godine nastupa sa Gudačkim kvartetom „TAJJ“

Osim bogate palete dela za flautu i kamerne literature, Sonja Antunić na repertoaru ima kompozicije domaćih savremenih autora čijem izvođenju je izuzetno posvećena (i kao solista i kao kamerni muzičar), a vrlo često se radi i o praizvedbama (M.Štatkić, A.Vrebalov, J.Mitrušić, D.Despić, N.J.Živković, R.Bruči i mnogi drugi).

Timea Hotić, klavir, Akademija umjetnosti Banja Luka (Bosna i Hercegovina)

Timea Hotić je diplomirala klavir na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Milice Šnajder – Huterer i prof. Sanje Lagumdžije – Hadžić, a specijalizaciju završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke. Pohađala je veći broj majstorskih radionica kod poznatih umetnika kao što su Rita Kinka, Sonja Antunić, Nataša Veljković, Arbo Valdma i dr.

Na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci radi od njenog osnivanja 1998. godine kao umetnički saradnik, zatim dobija docenturu na Katedri za kamernu muziku, a 2017. postaje redovni profesor na istoj katedri. Do 2019. bila je šef Katedre za kamernu muziku.

Do 1991. je stalni član Banjalučkog kamernog orkestra pod rukovodstvom dirigenta prof. Julija Marića, a saradnju sa orkestrima nastavlja u Banjalučkoj fiharmoniji i orkestru banjalučke Akademije.

Njeni studenti ostvaruju pažnje vredne nastupe kako na koncertima i gostovanjima, tako i na takmičenjima (Galerija Kolarčeve zadužbine, Villa Butrio Italija, Concorso Val Tidone,  Natjecanje Flauta Aurea Zagreb, Festival „Isidor Bajić“ Novi Sad, takmičenje „Olivera Đurđević“ Beograd i dr), a dobitnik je i Zlatne plakete Mokranjčevih dana u Zaječaru za izvođenje koncerta trija „Šumanu u čast“.

Dugotrajnu saradnju ostvaruje sa klarinetistom Nikolom Srdićem (Novi Sad), a od 2008. formira duo sa oboistkinjom Veronikom Antunović – Marić (Novi Sad) koji je odsvirao niz koncerata u projektu „Jedinstvo raznolikosti“, a njihova saradnja se proširuje  na trio sa flautistkinjom Ksenijom Mijatović Korom (Novi Sad). Godine 2016. u okviru manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića“ učestvuje na projektu pod nazivom „Partiture iz paučine“, gde sa klarinetistom Dejanom Trkuljom izvodi i snima dela ovog poznatog bosanskohercegovačkog kompozitora i etnomuzikologa.

Godine 2017. drži master klas na Conservatorio „Giuseppe Tartini“ Trieste (projekat ERASMUS+), gde sarađuje sa oboistom Pietro Millela i fagotistom Sergio Lazzeri – koncert trija, Aula Magna, Conservatorio „Giuseppe Tartini“.  Iste godine sviraju i u Bošnjačkom institutu u Sarajevu na svečanom koncertu koji je obeležio uspešnu saradnju nastavnika i studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Muzičke akademije u Sarajevu i Conservatorio „Giuseppe Tartini“ iz Trsta.

Natalija Tipsarević, violončelo, MŠ “Josip Slavenski” Beograd (Srbija)

Natalija Tipsarević rođena je 1983. godine u Kraljevu. Osnove sviranja violončela stekla je kod profesora Aleksandra Jakovljevića, Predraga Mihajlovića i Bože Saramandića. Akademske i specijalističke studije iz violončela i kamerne muzike, završila je u Beogradu u klasi profesora Sandre Belić, Srđana Sretenovića i Ladislava Mezeija. U srednjoj školi bila je đak generacije, a u toku studija stipendista Vladinog Fonda za mlade talente.

Bila je član orkestra Gudači Svetog Đorđa, Camerata Serbica, Jevrejskog kamernog orkestra, honorarni član Beogradske filharmonije, Deutsch-Skandinavische Jugend-Philharmonie (Berlin), orkestra opere Bastilja (Pariz). Kao član simfonijskih orkestara i kamernih ansambala učestvovala je na festivalima: Internationales Jugend-Festspieltreffen Bayreuth, Musik des Baltikum (Berlinska filharmonija), Opera Bastilla (Paris), Varaždinske barokne večeri, Ljubljanski festival, Festival srpske i ruske muzike u Moskvi i Belgorodu, Jeunesse musical u Beogradu, Boljšoj festival u Drvengradu, Festival KOMA u Beogradu, Muzički festival u Podgorici, Muzički festival u Segedinu. Kao član kamernih i simfonijskih orkestara, ostvarila je video i audio snimke za Radio televiziju Srbije, francusku i nemačku televiziju.

Danas radi u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu kao profesor kamerne muzike i šef Stručnog veća za kamernu muziku. Uspesi njenih đaka zapaženi su na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Bila je član žirija na Republičkom takmičenju, Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko, Festivalu Isidor Bajić u Novom Sadu, Festivalu kamerne muzike u Paraćinu.

Jedna je od osnivača i predavač na projektu radionice za kamernu muziku između Srbije i Nemačke, kao i predavač na projektu ERASMUS u saradnji sa profesorima iz Španije i Malte. Radila je 3 godine kao organizator i asistent za odnose sa medijima dirigenta Srboljuba Dinića (šef dirigent u Staadtsopera Braunschweig i Palacio de Bellas Artes, Mexico City). Poslednjih godina najčešće nastupa na koncertima kao član klavirskog trija.

Igor Paroški, harmonika, MŠ „Isidor Bajić“ Novi Sad (Srbija)

Igor Paroški je rođen u Novom Sadu. Osnovnu muzičku školu „Stevan Hristić“ je završio u Bačkoj Palanci. Svoje muzičko školovanje je nastavio na odseku harmonike Muzičke škole  „Isidor Bajić“ u Novom Sadu  u klasi profesorice Nade Vještice. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na smeru za Opštu muzičku pedagogiju.

Od 2006. godine je zaposlen u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ kao dirigent Orkestra harmonika „Margita Baračkov“ sa kojim je osvajao prve nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih škola Srbije, Festivalu muzičkih škola Srbije i Susretima harmonikaša u Puli. Takođe je dirigovao orkestrima harmonika u nekoliko projekata. Godine 2012. je dirigovao orkestrom harmonika u okviru međunarodnog projekta „Panonika harmonika“ (Brežice, Slovenija). Na otvaranju „ 7. Svetske konferencije pijanista“ u Novom Sadu 2015. godine nastupio je kao dirigent kamernog orkestra harmonika i renomiranog novosadskog klavirskog dua „Ingmar“. Godine 2016.  je dirigovao Orkestrom harmonika Akademije za glasbo u Ljubljani u okviru projekta „Dani harmonike“.

Od 2011. godine u istoj školi počinje da radi i sa kamernim ansamblima. Pod njegovim mentorstvom ansambli su osvojili prve nagrade na mnogim takmičenjima – Republičko takmičenje muzičkih škola Srbije, Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“ (Beograd), Susreti harmonikaša u Puli, Festival „Isidor Bajić“ (Novi Sad) gde je i nagrađen nagradom za najboljeg nastavnika.

Učestvovao je u radu žirija u kategoriji kamerne muzike i orkestara na Festivalu muzičkih škola Srbije, Festivala Isidor Bajić za kamernu muziku, Susretima harmonikaša u Puli i Svetskom trofeju za harmoniku.

Od 2017. je rukovodilac Stručnog aktiva za kamernu muziku u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“. Jedan je od osnivača  Festivala Isidor Bajić – disciplina kamerna muzika.

Milana Vuksan, solo pevanje, MŠ „Isidor Bajić“ Novi Sad (Srbija)

Osnovnu školu, kao i školu za osnovno muzičko obrazovanje, koja je uključivala pripremni razred i redovnih šest godina školovanja, završila je u Kuli, obe sa Vukovom diplomom. Najpre je učila klavir u klasi profesora Futo Ištvana, pod čijim je vođstvom osvojila III mesto na 42. Festivalu talenata muzičkih i baletskih škola 1998. godine u Požarevcu. Od 1999. godine pohađala je prve časove vokalne tehnike kod profesorice Slavke Varga. Srednju muzičku školu ’’Isidor Bajić’’ u Novom Sadu, vokalno-instrumentalno odeljenje, odsek solo-pevanje u klasi mr prof. Milice Stojadinović, završila je 2004. godine.

Srednjoškolsko obrazovanje je krunisano I nagradnom na Republičkom takmičenju u Beogradu 2003. godine, a potom prvim solističkim koncertom u Kuli 21. maja 2004. godine i maturskim koncertom 17. juna 2004. godine u Novom Sadu. Odličan uspeh iz srednje škole uz visoki plasman na prijemnom ispitu pomogli su joj pri upisu na Akademiju umetnosti u Novom Sadu iste godine. Školovanje na ovoj visokoškolskoj obrazovnoj instituciji je nastavila u oblasti solo pevanja u klasi mr prof. Milice Stojadinović. Diplomirala je 12. juna 2008. godine sa ukupnim uspehom 9,31. Tokom školovanja ostvarila je veliki broj nastupa u većim gradovima Vojvodine (Kula, Sombor, Novi Sad, Subotica) i u Beogradu. Još kao srednjoškolac snimala je intervjue i obrazovne emisije za RTV i KANAL 9. Nastupala je na koncertima humanitarnog karaktera širom Vojvodine, čiji ostvareni prihod odlazi u fond protiv raka dojke. Osim toga, sarađuje  sa poznatim umetnicima od kojih posebno izdvajam saradnju sa profesorom Međeri Lajošem u Subotici, sa kojim je realizovala dva solistička koncerta 16. novembra 2007. godine u Gradskoj kući u Subotici i 17. jula 2008. godine u Gradskoj biblioteci u Subotici. Kao student bila je stipendista fonda ’’Melanije Bugarinović’’.

Od 01. marta 2007. godine je zaposlena u MŠ ’’Isidor Bajic“, na mestu profesora solo pevanja, kamerne muzike i čitanja sa lista.

Od 2006. godine je član Vojvođanskog mešovitog hora pod dirigentskom palicom maestra Andreja Bursaća,sa kojim nastupa širom Srbije i u inostranstvu.