Žiri 2019

Učesnike ocenjuje žiri sastvaljen od tri do pet članova, renomiranih klavirskih pedagoga iz zemlјe. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Članovi žirija za OŠ klavir su (po abecednom redu):

  • Andraš  Čeke
  • Aleksandra Tešić
  • Maja Vuković

* * *

Andraš  Čeke, Škola za osnovno muzičko obrazovanje Bačka Topola, rođen  je u Malom Iđošu 02.04.1961. godine. Osnovnu muzičku školu je završio u Bačkoj Topoli kao vanredan učenik u klasi Lasla Horvata i Julije Krstić. Srednju muzičku školu je završio u Subotici na klaviskom i teoretskom odseku u klasi Lajoša Bordaša. Diplomirao  na  Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu u klasi Mirjane Šuice Babić. Paralelno sa muzičkim studijama diplomira i na Ekonomskom Fakultetu u Subotici.

Na početku radne karijere radi kao ekonomista i pored toga bavi se i pedagoškim radom, predajući klavir učenicima koji ne pohađaju redovno osnovnu muzičku školu, i tek od 2007. god. se zaposli u Školi za osnovno muzičko obrazovanje u Bačkoj Topoli.  Njegovi učenici su dobitnici brojnih nagrada kao solisti ili kao članovi kamernog sastava  na domaćim i međunarodnom takmičenjima u zemlji i u inostranstvo (Slovenija, Italija, Mađarska,  Rumunija). 2017 god. dobije nagradu kao najuspešniji nastavnik festivala „Pianissimo“ u Subotici, a 2018 god. najuspešniji nastavnik na Festivalu „Isidor Bajić“ – Oš Klavir.

* * *

Aleksandra Tešić je svoje školovanje započela u Novom Sadu i Subotici u klasi prof. J.Krombholz i M.Basch. Završila je Centralnu specijalnu muzičku  školu pri Konservatorijumu Čajkovski u Moskvi u klasi prof. S.Gadžijeva i Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. K. Gekića.

Dobitnica je brojnih l i ll nagrada u tadašnjoj Jugoslaviji, kao i nagrade na Takmičenju Usti nad Labem u Čehoslovačkoj.

Učesnik je brojnih solističkih koncerata, raznih muzičkih i kulturnih manifestacija kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Bila je više godina demonstrator i prevodilac na kursevima prof. S.Gadžijeva u Dubrovniku, Neumu, Beogradu i Novom Sadu. Nastupala je kao solista sa Vojvodjanskom omladinskom filharmonijom, snimala za televiziju i radio.

Bila je učesnik brojnih kamernih ansambala u Moskvi, Beogradu i Novom Sadu. Radila je kao muzički urednik u dokumentarnom programu TV Novi Sad i kao član ekipe, dobitnik je nagrade za kratkometražni film.

U Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ radi od 1991.godine i njeni djaci su dobitnici mnogobrojnih medjunarodnih i republičkih priznanja. Sertifikovani je instruktor za ABRSM Royal Academy of Music za jugoistočnu Evropu.

* * *

Maja Vuković rođena je u 1972. godine u Beogradu. Srednje muzičko obrazovanje stekla je u muzičkoj školi „Josip Slavenski“, gde je uporedo sa klavirskim završila i teoretski odsek. Bila je u klasi prof. Gordane Jovanović. Diplomu FMU stekla je 1995. godine u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Po završetku školovanja radila je kao profesor klavira u muzičkim školama „Кonjović“, „Binički“ i „Đorđević“, a od 2000. godine počinje sa radom u MŠ „Josip Slavenski“.

Sklonost prema kamernoj muzici je pokazivala još kao đak i student, učestvovavši na različitim koncertima i takmičenjima, kao član klavirskih dua i kamernih sastava. I kao profesor, od samog početka neguje rad na klavirskom i kamernom duu. Do sada, najviše uspeha je postigla sa klavirskim duima „Tonus“, „Mocart kugle“ i „Ana Marija“, kao i kamernim duom „Lastari“ (klarinet i klavir), koji su na svim takmičenjima dobijali maksimalan broj bodova. I u kategoriji solista svake godine aktivno učestvuje sa svojim đacima na više klavirskih takmičenja u zemlji (od kojih su neka međunarodna), kao i u inostranstvu (Pariz – Francuska 2004, Piran – Slovenija 2013. i Кijelce – Poljska 2017. – sve I nagrade).

Osim takmičenja, njeni učenici su aktivni i na koncertnim podijumima, u okviru solističkih ili zajedničkih koncerata, u svim beogradskim salama, kao i u pojedinim gradovima Srbije (Novi Sad, Niš, Кruševac, Кraljevo). Većina diplomaca iz njene klase je nastavila svoje muzičko školovanje na Muzičkim Akademijama u Beogradu, Novom Sadu, Beču i Dizeldorfu.

Više puta je bila član žirija na takmičenjima „Jenko“, „Binički“, „Li- sinski“, „Slavenski“–Beograd, „M. Vuk- dragović“–Šabac, „Festival Isidor Bajić“–Novi Sad, „Josip Slavenski“–Novi Sad.

Nagradu „Najuspešniji profesor“ dobila je 2013. godine na „Takmičenju mladih pijanista“ u Novom Sadu.