Žiri 2023

Učesnike ocenjuje žiri sastvaljen od tri do pet članova, renomiranih klavirskih pedagoga iz zemlјe. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Članovi žirija za disciplinu OŠ klavir su (po abecednom redu):

  • Mate Kristina, MŠ Subotica
  • Popov Marić Dragana, MŠ „Isidor Bajić”, Novi Sad
  • Ravnjak Aleksandra, MŠ „Slavenski”, Beograd

MATE  KRISTINA rođena je 09.09.1976. godine. Osnovnu muzičku školu završila je u rodnom mestu, u Novom Kneževcu. Srednju muzičku školu je završila u Subotici u klasi prof. Marije Sekelj. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Rite Kinke-Radulović. Tokom školovanja osvajala je nagrade na međunarodnim i republičkim klavirskim takmičenjima. Bila je polaznik majstorskih kurseva eminentnih profesora, prof.Arbo Valdma, prof. Kemal Gekić , prof. Jegor Čugajev.

Još za vreme studija, od 1999. godine zaposlena je u Muzičkoj školi u Novom Kneževcu, kao nastavnik klavira i korepetitor, a takođe predavala je predmet solfeđo i vodila grupu muzičkog zabavišta.

Nakon završenih studija od 2002. godine zaposlena je u Muzičkoj školi Subotica.

U toku dosadašnjeg pedagoškog rada njeni učenici postižu zapažene rezultate na Republičkim i međunarodnim takmičenjima i festivalima u državi i u inostranstvu. Uporedo sa pedagoškim radom izvršava poslove  korepetitora učenika Muzičke škole. Kao klavirski saradnik učenika iz klase profesora violine, prof. Miloša Nikolića, a takođe u saradnji sa ostalim odsecima i profesorima škole učestvovala je na mnogobrojnim koncertima, takmičenjima, festivalima. Kao klavirski saradnik svirala je sa horovima, solistima, solo pevačima, i orkestrima, kao što su Subotički simfonijski orkestar, Novosadski kamerni orkestar.

Od 2015. godine je direktor međunarodnog festivala mladih pijanista “Pianissimo” u Subotici. Učetvuje u organiciji rada Subotičkog simfonijskog orkestra.

Član žirija međunarodnog takmičenja pijanista: “Carpathian Basin” – 2021. -Budimpešta; “Piano Tales” – 2022 i 2023- Baja, Mađarska.

Kao pedagog aktivno učestvuje u radu udruženja romskih, slovenačkih i drugih nacionalnih manjina u Subotici, kao što su Društvo slovenaca “Triglav”, Društvo nemaca “Maria Theresiopolis” i drugi.

DRAGANA POPOV MARIĆ rođena je u Novom Sadu. Muzičko školovanje počela je u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, prvo u klasi prof.Gabriele Eberst, a potom u klasi prof. Lidije Nikolić. Godine 1985. upisala je muzičku Akademiju u Novom Sadu u klasi prof. Andreje Pregera, kod koga je i diplomirala. U toku školovanja radila je kao klavirski saradnik, svirala u kamernim sastavima i osvajala brojne nagrade na pokrajinskim i saveznim pijanističkim takmičenjima.

Od 1988. godine zaposlena je u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ kao profesor klavira.

Tokom svoje pedagoške karijere njeni učenici su osvojili preko 100 nagrada na  takmičenjima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, osvojivši brojne prve nagrade i laureatske titule – Citta di Tortona internationale, Concurs „Flame“ Pariz, Pianistiko internationale – Rim, Citta di Barleta competition, Udine, Republičko takmičenje, Takmičenje mladih pijanista u  Nišu, Sirmium fest, Davorin Jenko, kao i online takmičenja: Four notes – Dubai, Afrodita voice – Kipar, Sergei Rachmaninoff competition – Sarajevo …

Dobitnik je brojnih priznanja za pedagoški doprinos. Licencirani je profesor za Royal programe pri ABRSM South-East Europe.

ALEKSANDRA RAVNJAK MEKGLAŠAN je rođena u Novom Sadu. Srednje muzičko obrazovanje je stekla u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu, u klasi prof. Milene Mitić. Studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je započela u klasi prof. Arba Valdme, a diplomirala je u klasi prof. Nevene Popović. Tokom studija boravila je na stručnom usavršavanju u Austriji – Gracu i pohađala brojne majstorske radionice kod eminentnih pedagoga (Andrej Pisarjev, Dmitrij Baškirov, Sergeja Dorenski).

Tokom školovanja nastupala je na brojnim manifestacijama, koncertima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu i osvajala značajne nagrade kao solista i kao član različitih kamernih sastava.

Započela je pedagošku karijeru 2014. godine u Muzičkoj školi „Vatroslav Lisinski“ u Beogradu, a trenutno radi u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu. Tokom pedagoškog rada njeni učenici ostvaruju značajne uspehe na audicijama i takmičenjima (prve nagrade na Republičkom takmičenju, Međunarodnom takmičenju „Jenko“, kao i na Festivalu muzičkih škola), kao i na koncertnim nastupima u svečanim salama (Kolarčeva zadužbina, SKC, Dom Vojske Srbije, Art get galerija, KC Čukarica).