Žiri 2019

Učesnike ocenjuje žiri sastavlјen od tri do pet renomiranih pedagoga iz zemlјe i inostranstva. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Članovi žirija za Raspevane strune su (po abecednom redu):

  • Mira Aćimović
  • Nebojša Janković
  • Iva Stanković

* * *

Mira Aćimović, prof. violine, rođena je 19.01.1968. god. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završila je  u MŠ „Kosta Manojlović“,  u Zemunu u klasi prof. Zorana Milenkovića. Studije violine nastavlja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Uroša Pešića. Postdiplomske studije završava  u klasi prof. Vladimira Markovića. U muzičkoj školi „Vatroslav Lisinski“ u Beogradu,  zaposlena je od 1991. god.

Učenici klase Aćimović su na međunarodnim, saveznim i republičkim takmičenjima osvojili preko 45 nagrada. Od toga 30 prvih nagrada, 7 specijalnih nagrada i 9 laureata. Veliki broj đaka, nastavio je svoje dalje muzičko školovanje. Neki od njih u Holandiji, Nemačkoj, Austriji.

Stalnim stručnim usavršavanjem, prisustvujući na više od 40 seminara, kontinuirano unapređuje svoj pedagoški rad. Kao predstavnik škole, učestvovala  je u razvojnim programima, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. U školi „Vatroslav Lisinski“ bila je vođa Tima za talentovane učenike. Sarađivala je sa doajenima naše muzičke scene, dirigentima Pašćan Borislavom, Jagušt Mladenom, Darinkom Matić Marović. 2000.g. Mira Aćimović, proglašena je za „Nastavnika godine“. Kompanija „YAMAHA“, je u istraživačke svrhe, dodelila „Silent-violin“ Aćimović Miri, nakon čega je njen izveštaj poslat u centralu „YAMAHA“.

Veliki broj đaka iz klase Aćimović, predstavljao je školu na značajnim koncertima u sali Kolarčeve zadužbine, Skupštini grada, u Studenskom kulturnom centru. Učenici iz klase Aćimović zabeležili su veliki broj televizijskih i radio nastupa.

* * *

Nebojša Janković, violončelista, diplomirao je na FMU u Beogradu, u klasi profesorke Sandre Belić. Tokom studiranja, bio je u klasi profesora Ištvana Varge, zatim u klasi profesorke Francois Jakovčić.

Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih profesora: Stanislava Apolina, Alexeja Seleznjova, Leonida Gorohova, Stephana Popova, David Starkweather, …

Bio je član kamernog orkestra „Dušan Skovran“, Beogradske Filharmonije,Kamerate Serbike,Narodnog pozorista u Beogradu, kamernog orkestra „LJubica Marić“,kamernog orkestra ‘’Metamorphosis’’,kamernog orkestra ‘’Zebeljan’’, simfonijskog orkestra „Le Temps des Gitanes“ Emira Kusturice. Kao član navedenih orkestara, nastupao je sa svetski poznatim dirigentima i solistima: Zubin Mehta, Sir Neville Marriner, Muhai Tang, Uroš Lajovic, Thomas Sanderling, David Strange, Shlomo Mintz, Sreten Krstić, Stefan Milenković, Ištvan Varga, Rita Kinka, Vanessa Mae, Nigel Kennedy,… Nastupao je na festivalima u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Sloveniji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Maroku, Grčkoj, Poljskoj i Austriji. Zabeležio je uspešne nastupe sa kvartetom „Ars“, čiji je dugogodišnji član. Sa ansamblom „Quintecho“ je izvodio tango muziku, a član je i orkestra Pozorišta na Terazijama na čijem repertoaru su mjuzikli.Sa kvartetom ‘’Sensartika’’ snimio je tri CD u izdanju Kolarčeve zaduzbine i imao preko 100 koncerata u Srbiji i inostranstvu. 2015. godine u Muth sali u Beču imali su uspešan koncert. Od 2018. godine je solo čelista Opere i teatra Madlenijanum.

Od 2000. godine, uspešno radi kao profesor violončela u SMŠ „Vatroslav Lisinski“, u Beogradu, o čemu govore postignuti rezultati. Od 2012. godine radi u SMŠ ’’Josip Slavenski’’,u Beogradu i šef je gudačkog odseka.

Nebojšini učenici su pobednici na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima i uspešno su nastupali na završnim koncertima takmičenja.

* * *

Iva Stanković rođena je 1985. godine u Novom Sadu. Violinu je počela da uči sa pet godina u klasi profesora Čabe Zima u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, u čijoj klasi završava i srednju školu 2004. godine kao Đak generacije. Iste godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Megumi Tešima. Osnovne studije završila je u klasi prof. Irine Jašvili 2008.godine, master studije 2011. godine u klasi prof. Marka Josifoskog.

U toku svog školovanja učestvovala je na brojnim takmičenjima i osvajala je nagrade, od kojih se izdvajaju:

  • II nagrada na Takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Jugoslavije,Beograd 2000. godine
  • Prve nagrade na Republičkim takmičenjima učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, Beograd 2000. 2002. 2004. godine
  • Specijalna nagrada na II Festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici 2004. godine
  • Specijalna nagrada na međunarodnom Otvorenom takmičenju Muzičke škole „Davorin Jenko“, Beograd 2007. godine, u kategoriji klavirski trio
  • Laureat IV Međuokružne smotre učenika violine u Sremskoj Mitrovici 2002. godine

Stalni je član Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Festivalskog orkestra KotorArta, kamernog gudačkog orkestra Camerata Academica, a povremeno nastupa kao član orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, orkestra ”Orfelin”, Novosadskog  kamernog orkestra i kamernog orkestra „Franjo Krežma“ iz Osijeka. Kao član orkestara i kamernih sastava je nastupala u najznačajnijim salama u Srbiji (Sava Centar, sala Kolarčeve zadužbine,sala Skupštine grada Beograda, Gradska kuća u Novom Sadu, Subotici, novosadska Sinagoga… Nastupala je nabrojnim kulturnim manifestacijama u Novom Sadu, Beogradu,Subotici, Beču Kjođi, Trentu, Šiklošu, Kotoru, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Bijeljini. Snimala je za RTV Novi Sad, RTV Beograd, RTV Crna Gora.

Dodeljena joj je nagrada Fonda „ Mali princ“ za školsku 2007./08. kao najboljem studenut na Departmanu muzičke umetnosti, a u školskoj 2008./09. novosadski Univerzitet joj dodeljuje nagradu za najboljeg studenta Akademije umetnosti.

Održala je više solističkih koncerata i usavršavala se na majstorskim kursevima kod sledećih profesora: Manana Dugladze (Gruzija), Stefan Kamilarov (Hochschule fur Musik und darstellende Kunst, Wien),  Megumi Teshima (Akademija umetnosti Novi Sad), Stefan Milenković (Julliard, New York), Dejan Boganović (Italija).

Od 2013. godine, pa do danas, povremeno nastupa kao član sastava „J` haz klezmori“. Juna 2013. godine ovaj sastav održava koncert u čuvenom dvorcu u italijanskom gradu Trento (Castello del Buon Consiglio) izvodeći jevrejsku muziku iz istočne Evrope koja je u vezi sa jidiš tradicijom sa uticajima narodne, džez i šlager muzike. Održala je veliki broj koncerata kao član različitih kamernih sastava, a  2014. godine postaje član kvarteta “Bilitis“ na čijem se repertoaru nalaze dela savremenih domaćih i stranih kompozitora. Ovaj ansambl premijerno izvodi dela savremenih kompozitora u Srbiji.

Od 2008. godine je zaposlena u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu na mestu profesora violine. Njeni učenici osvajaju visoke nagrade na takmičenjima i festivalima u zemlji.