Žiri 2024

Učesnike ocenjuje žiri sastavljen od tri do pet renomiranih pedagoga iz zemlje i inostranstva. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Članovi žirija za Raspevane strune 2024 su:

 • Marija Nikitović, MŠ „Davorin Jenko“, Beograd
 • Ina Kekenj, MŠ „Josif Marinković“, Zrenjanin
 • Jovana Parčetić, MŠ „Mihajlo Vukdragović“, Šabac

MARIJA NIKITOVIĆ, rođena 1981.godine, osnovno muzičko obrazovanje stiče u klasi violine kod prof. Mirjane Asurdžić, a srednje u MŠ “J.Slavenski” u Beogradu, u klasi prof. Lidije Ranković. Akademiju Umetnosti u Novom Sadu završava u klasi prof. Irine Jašvili, a nakon studija nastavlja da se usavršava se na master klasovima  eminentnih violinista i pedagoga kao sto su Igor Ozim, Dejan Mihailović ,Tatjana Balašova, Igor Hačuk, Sreten Krstić, Emilio Percan, Savelij Šaljman, Orfej Simić  i drugi. Sa BGO “Dušan Skovran” nastupala je kao gostujući član, tokom 2005.god. Interesovanja  širi na oblast kamerne muzike, gudačkog kvarteta i simfonijskog orkestra i stipendirano učestvuje na medjunarodnim festivalima mladih umetnika u Nemačkoj – International Festival Junger Kunstler Bayreuth 2006.god, kao  i German-Scandinavische Youth Orchestra Berlin, Germany 2007.god.

Od 2006. do 2016.godine uspešno radi kao nastavnik violine u ŠOMO “Petar Stojanović” Ub, a od 2016.godine angažovana je  u MŠ ”Davorin Jenko” u Beogradu. O uspesima njenih djaka svedoče  i nagrade osvojene na domaćim i međunarodnim takmičenjima prvog,drugog i trećeg ranga širom zemlje i inostranstva (osvojeno  preko 140 nagrada od kojih 25 laureata i preko 100 prvih nagrada), brojni solistički koncerti i nastupi,  kao i nastavak školovanja njenih učenika na studijama u zemlji i inostranstvu.

Najznačajnije nagrade njenih učenika sa medjunarodnih takmičenja su: Laureati Republičkog takmičenja (2012. i 2014.god), Specijalna nagrada-pobednik prve etape i 3.nagrada-takmičenje “Jaroslav Kocian“ (Česka, 2013), Prva nagrada-takmičenje “Tartini“ (Slovenija, 2013), Laureat- takmičenje “E.Kutenau“ (Rumunija, 2015), Laureat-Zlatna matrioška,takmičenje “Boljšoj“ (Mokra Gora, 2016), Apsolutna prva nagrada- takmičenje “Gianluca Campochiaro“ (Sicilija, 2016), Laureat- medjunarodno takmičenje gudača “Stringfest“ (Sremska Mitrovica, 2017), i brojne prve nagrade sa raznih takmičenja širom zemlje.

U toku svog pedagoškog rada izdvajaju se sledeće NAGRADE I PRIZNANJA :

 • školske 2009/2010. proglašena za nastavnika godine, a školske 2013/2014.god.od ubske opštine dobija priznanje za izuzetne pedagoške rezultate.
 • Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije dodeljuje joj NAGRADU za višegodišnje postignute rezultate u oblasti muzičke pedagogije, 2014.god.
 • dobitnik priznanja za najuspešnijeg profesora školske 2016/2017.godine od udruženja “Master Art”
 • dobitnik je  priznanja Opštine Rakovica za postignute uspehe sa učenicima, 2019. god.

Učestvovala je na više takmičenja i festivala kao ČLAN ŽIRIJA, od kojih treba pomenuti:

 • Internacionalni Festival MŠ “Petar Stojanović” Ub – stalni član žirija od 2009. god. do 2023.god.(za kategoriju violina solo i kamerna muzika)
 • 62.Republički Festival muzičkih i baletskih škola Srbije, Knjaževac, 2018.god.(kategorija solista i kategorija orkestar)
 • 14.Internacionalni Festival gudača “STRINGFEST” Sremska Mitrovica,  2019.god.(kategorija violina solo OMŠ)
 • Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, Beograd, 2021.god. (kategorija kamerna muzika)
 • Regionalno takmičenje “Binički” Beograd, 2022.god.(kategorija violina solo)
 • Internacionalni Festival MŠ “Petar Stojanović” Ub, 2023.god. ( kategorija violina solo i kamerna muzika)

Od školske 2016/2017.godine angažovana je na mestu profesora violine i kamerne muzike u MŠ “Davorin Jenko” u Beogradu, gde pedagoški poziv obavlja  sa puno ljubavi, energije i entuzijazma.

INA KEKENJ osnovnu i srednju muzičku skolu završila je u Muzickoj školi „Josif Marinković“ u klasi Vilme Dutina, potom Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Irine Jašvili. Tokom školovanja pohadjala seminare kod istaknutih pedagoga kao sto su E. Čugajeva, S. Kunakov, M. Jašvili…

Član je Zrenjaninskog kamernog orkestra sa kojim je nastupala i kao solista, a nastupa i kao član Zrenjaninske filharmonije. Na polju kamerne muzike, sa koleginicama iz Muzičke škole, osnovala je trio (flauta, violina i klavir) sa kojim je održala celovečernji koncert.

Posvećena je pedagoškom radu, a tokom 23 godine staža, njeni učenici osvajaju mnoge nagrade na domaćim i medjunarodnim takmičenjima, i upisuju fakultete kod renomiranih profesora u Srbiji i u Evropi. Saradnju i razmenu iskustva sa kolegama smatra veoma važnom za profesiju pedagoga.

Trenutno je zaposlena na mestu nastavnika violine u Muzičkoj skoli „Josif Marinkovic“ u Zrenjaninu. Pored violine, uspešno je predavala kamernu muziku, a trenutno predaje i predmet gudačkog orkestra u srednjoj školi, sa kojim je snimila numeru od Josifa Marinkovića za CD koji će biti izdat povodom 75 godina postojanja Muzičke škole u Zrenjaninu.

JOVANA PARČETIĆ (Ćuprija, 1995.) sa šest godina počinje da svira violončelo u Školi za muzičke talente u klasi prof. Relje Ćetkovića. Diplomira 2012. godine i školovanje nastavlja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Osnovne akademske studije pohađa u klasi prof. Imre Kalmana nakon čega se usmerava na kamernu muziku i masterira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Trenutno je završna godina doktorskih studija na Fakultetu  muzičke umetnosti pod mentorstvom prof. Dejana Subotića. 2021. godine završila je master studije za violončelo u klasi prof. Imre Kalmana sa prosečnom ocenom 10,00.

Jovana se usavršavala i pohađala masterklasove za solo violončelo kod Julian Arpa (Julian Arp, Austrija), Ofera Kanetija (Ofer Canetti, Izrael), Tobijasa Štozika (Tobias Stosiek, Austrija), Majnharda Holera (Meinhard Hollera, Nemačka),  Stefana Gornera (Stephan Goerner, Austrija), Hajnca Mozera (Heinz Moser, Austrija). Kao član klavirskog kvarteta “Animato” pohađala je seminare gudačkog kvarteta “Amar” (Švajcarska), Maria Perisa (Španija), Vide Vujić (Austrija), ansambla “Trio Immersio” (Austrija). Pored učešća na raznim festivalima širom zemlje i regiona sa kvartetom “Animato” održala je niz celovečernjih i humanitarnih koncerata, a kao član Vojvođanskog simfonijskog orkestra nastupala je sa mnogim istaknutim umetnicima kao što su Maxim Vengerov, Mischa Maisky, Shlomo Mintz, Ivo Pogorelič i drugi.

Kao solista, kamerni i orkestarski izvođač nastupala je na mnogobrojnim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu kao što su:  “NOMUS”, “Kulturni napad” , “Via Pontica” u Bugarskoj, “Dunavska sonata”, “Rondo GRAZiozo” u Austriji, “BEMUS”, “A-fest”, “Craiova Muzicală” u Rumuniji, “KotorArt” u Crnoj Gori, “Conviviun musicum”, “Nei Suoni dei Luoghi” u Italiji, “Ars Halieti” u Sloveniji.

U sezoni 2016./2017. bila je zaposlena na mestu cello tutti u orkestru Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na katedri za Kamernu muziku bila je stručni saradnik u nastavi (uža oblast Gudački kvartet) u akademskoj 2021/2022. godini, a od septembra 2022. godine je stalno zaposlena u Muzičkoj školi “Mihailo Vukdragović” u Šapcu kao profesor violončela. Aktivan je član Vojvođanskog simfonijskog orkestra.