Žiri 2016

Učesnike ocenjuje žiri sastvaljen od tri do pet članova, renomiranih klavirskih pedagoga iz zemlјe. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Članovi žirija za TO i UP klavir su (po abecednom redu):

  • Miloš Pavlović
  • Aleksandar Rašković
  • Jelena Simonović Kovačević
  • Aleksandra Stepanović

Milos_PavlovicMILOŠ PAVLOVIĆ, srpski pijanista vrlo raznovrsnih umetničkih interesovanja i afiniteta, nastupajući sa podjednakim entuzijazmom kao solista i kamerni muzičar, jasno se pozicionirao na umetničkoj sceni regiona, ali i čitave Evrope.

Diplomirao je klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Igora Lazka, a magistrirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Vladimira Ogarkova. Period od 1994 – 1997, veoma značajan za njegov umetnički razvoj, proveo je u Torinu (Italija), gde se usavršavao u klasi istaknutog italijanskog pijaniste Remo Remolija (studenta Artura Benedetija Mikelanđelija), gde stiče diplomu  Državnog konzervatorijuma “Giuseppe Verdi”. Dve godine specijalističkih studija na Katedri za kamernu muziku FMU u Beogradu, završio je u klasi Olivere Đurđević. Usavršavao se na pijanističkim majstorskim kursevima Leonida Brumberga, Leva Natočenija, Arba Valdme, Konstantina Bogina, Sijavuša Gadžijeva i Paula Gulde.

Pobednik je takmičenja Muzičke omladine Srbije “Laureati Orfeja”, dobitnik I nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju “Castello di Racconigi” – Torino, Italija, i II nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Ostuni – Italija. Nastupao je kao solista i kamerni muzučar u nekim od najznačajnijih koncertnih sala širom regiona, ali i u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji, Norveškoj, Grčkoj, Poljskoj, Malti  i Estoniji. Ostvario je više snimaka za različite TV i radio stanice, nastupao u mnogim kamernim ansamblima i sarađivao sa brojnim istaknutim muzičarima, među kojima su: Akiko Šimura, Irina Furst, Ljudmila Gros, Nikola Mijailović, Snežana Savičić, Aneta Ilić, Boris Petronje, Iva Mrvoš i mnogim drugima, kao i sa Kraljevskim gudačima Svetog Đorđa i dirigentom Stankom Šepićem. Kao član klavirskog dua  MEZZO sa pijanistkinjom Jelenom Đajić ostvario je vrlo zapaženu i razgranatu koncertnu delatnost.

Za svoj umetničko – pedagoški rad i ostvarene rezultate dobitnik je Zahvalnica Fakulteta muzičke umetnosti u Beogadu, 2001, 2004. i 2014. godine za izuzetne zasluge i doprinos Fakultetu, kao i  Zahvalnice Udruženja klavirskih pedagoga Srbije za izuzetan doprinos klavirskoj umetnosti.

Miloš Pavlović je čest član žirija na međunarodnim pijanističkim takmičenjima. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS), kao i  Potpredsednik Evropske asocijacije klavirskih pedagoga u Srbiji. Osnivač je i Predsednik Upravnog odbora Fondacije Dobar glas, privatne fondacije, koja pomaže najtalentovanije mlade umetnike u Srbiji. Februara 2015. godine imenovan je za člana upravnog odbora Beogradskih muzičkih svečanosti (BEMUS), najstarijeg i najeminentnijeg festivala umetničke muzike u Srbiji. Docent je na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Aleksandar_RaskovicALEKSANDAR RAŠKOVIĆ, diplomirani izvođač – pijanista, diplomirao je na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu, klavirski odsek, u klasi prof. Tijane Humo. Klavirskom pedagogijom se počeo baviti još za vreme studija. Nastupao je u većini sala u zemlji u svojstvu klavirskog saradnika.

Zaposlen je u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, gde predaje glavni predmet klavir u osnovnoj i srednjoj školi, deci uzrasta od sedam do devetnaest godina. Poseduje dvadeset dve godine radnog iskustva.

Bio je polaznik brojnih seminara, kurseva i majstorskih škola eminentnih pijanista i profesora klavira. Posebnu zahvalnost duguje i profesorima Bosiljki Stričević, Miloradu Feodoroviću, Mirjani Šuici – Babić i Svetlani Bogino. Ključni momenti u razvoju pijanističkih perspektiva, pedagoških pristupa i umetničkih percepcija, pokrenuti su i stvoreni zahvaljujući ličnosti i delu profesorki Olge Jovanović i Miroslave Lili Petrović.

Ostvario je zapažene rezultate kako u zemlji tako i u inostranstvu u domenu klavirske pedagogije. Njegovi učenici su nosioci prvih nagrada i drugih visokih priznanja sa međunarodnih i domaćih pijanističkih konkursa: „Petar Konjović“ (Beograd), „Pianomemorial Isidor Bajić“ (Novi Sad), „Citta di Stresa“ (Italija), „Nikolai Rubinstein“ (Pariz); Republička takmičenja (Beograd), Festivali muzičkih i baletskih škola Srbije i drugih.

Osnivač je i vlasnik web sajta casoviklavira.com, na kome se objavljuju teme sa obrazovnim sadržajem, a koje su vezane za svet umetničke muzike, pijanističke interpretacije i učenja klavira. Član je strukovnih udruženja EPTA Srbije, Udruženja klavirskih pedagoga Vojvodine (EPTA Srbije – Vojvodine), i Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije (UMBPS). Licencirani je profesor za Royal programe pri ABRSM South-East Europe.

Bio je član žirija na II Međuokružnoj smotri mladih pijanista u Šapcu, 52. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Ćupriji i VII Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Slavenski“ u Novom Sadu. Sa svojim učenicima je snimao emisije i priloge za potrebe RTV Novi Sad, RTS-a,TV Politike i drugih medijskih kuća.

Jelena_Simonovic_KovacevicJELENA SIMONOVIĆ KOVAČEVIĆ je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku za klavir, u klasi profesora Kemala Gekića 1998. godine sa ocenom 10 (deset). Postdiplomske studije upisala je 2000. godine na Sirakuškom univerzitetu, Sirakuza, Njujork, u Sjedinjenim Američkim Državama, odsek za klavir, u klasi profesora Vei-Ji Janga (Wei-Yi Yang) i na istom magistrirala 2002. godine. Tokom celog školovanja bila je stipendista univerziteta i radila kao asistent na klaviru i korepeticiji.

Od strane klavirske katedre 2001. godine, izabrana je za predstavnicu univerziteta na šestom svetskom pijanističko-pedagoškom kongresu (6th Annual World Piano Pedagogy Conference) u Orlandu, Florida. Dobitnica je Ajrin Kruker (Irene Crooker) nagrade za postignute vrhunske rezultate u pijanističkom izvođenju. Tri godine kasnije upisuje magistarske studije iz klavirske pedagogije na Mizuri univerzitetu, Kolumbija, Mizuri, SAD. Dobitnica je univerzitetske stipendije i tamo radi kao samostalni asistent na predmetu klavir.

Usavršavala se na majstorskim kursevima kod međunarodno priznatih umetnika, kao što su: Naum Štarkman, Diane Andersen, Boris Berman, Arbo Valdma, Kemal Gekić, Rainhard Beker i Jokut Mihajlović. Dobitnica je nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima.

Jelena je od 2002. do 2014. godine bila zaposlena u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ kao profesor klavira. Iste godine je angažovana na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu kao honorarni saradnik na predmetima istorija pijanizma, korepeticija i čitanje s lista, klavir i poznavanje klavirske literature i radi do ponovnog odlaska u Sjedinjene Američke Države 2005. godine. Od 2014. godine je zaposlena na Akademiji umetnosti kao nastavnik veština, na predmetu klavirski praktikum.

Radila je kao menadžer menadžment programa Memorijala Isidor Bajić u Novom Sadu, koncertni menadžer Yale SMN majstorske škole u Novom Sadu, asistent umetničkog direktora Kotor Art festivala u Kotoru i bila član odbora za dodelu nagrada „Đorđe Natošević“ AP Vojvodina u Novom Sadu. Član je muzičkih udruženja MMTA, MTNA i UKLAPEV-a.

Aleksandra_StepanovicALEKSANDRA STEPANOVIĆ je rođena 1975. godine u Sremskoj Mitrovici. Studije kompozicije završila je 2000. godine, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Miroslava Štatkića, predstavljanjem dela „Zrno“ za veliki simfonijski orkestar. Postdiplomske studije iz oblasti kompozicije završila je na Muzičkoj akademiji Cetinje odbranom magistarskog rada The Vibration of Eternity za flautu, klarinet, hornu, udaraljke, gitaru, harmoniku, klavir, violu i kontrabas, u klasi prof. M. Štatkića.

U svom dosadašnjem stvaralaštvu, obraćala se pre svega velikim vokalno-instrumentalnim i orkestarskim formama, različitim sastavima na području kamerne muzike, kao i oblasti lida, odnosno solo pesme. Pored navedenih kompozicija svojim značajem ističu se: kantata Oči uma; Idila za gudački orkestar; gudački kvartet Drvo života; svita za klavir Kako naći izgubljenu zemlju; trio za obou, klarinet i fagot Vodarkinje vile; Iza severnog vetra, za trubu, orgulje i udaraljke; kao i mnogobrojne sole pesme na stihove Pere Zubca (Drvo u polju, Crna ptica, Povratak Hrista, Uspavanka, Tužni pevač) i mnoga druga.

Njene kompozicije izvođene su na Susretima Akademija, A-Festu u Novom Sadu, Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu, ciklusu koncerata „Novi zvučni prostori“ kada je imala sopstveno autorsko veče uz učešće eminentnih umetnika, na koncertu povodom 15 godina umetničkog rada TAJJ kvarteta. Multimedijalnim projektima predstavila se na Dositejevim danima, Antićevim danima, otvaranju izložbe slikara mr Dušana Todorovića. Zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.