Žiri 2023

Učesnike ocenjuje žiri sastavljen od tri do pet renomiranih pedagoga iz zemlje i inostranstva. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Članovi žirija za Raspevane strune 2023 su (po abecednom redu):

  • Jasmina Busarac
  • Judit Niderholcer Josifoska
  • Ksenija Pejović

JASMINA BUSARAC rođena je 13.3.1984. godine u Kragujevcu.

Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u školi za muzičke talente „Horreum Margi“ u Ćupriji, od 1991. do 2001. godine. Sa sedamnaest godina upisuje se na Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasu prof. Uroša Pešića. U istoj ustanovi završava i master studije u klasi prof. Florijana Balaža.

Tokom studija, usavršavala se kod eminentnih profesora kao što su Dejan Bogdanović (Italija), Igor Andrijevski (Ukrajina), Marina Jašvili (Rusija), Ana Meljnik (Austrija) i drugi. Dobitnik je stipendije za talentovane učenike i studente sa područja grada Kragujevca.

Godine 2004. je, u sastavu gudačkog kvarteta, izabrana da predstavlja novosadsku Akademiju umetnosti i da pohađa seminar u Odenseu (Danska), gde je dobila ponudu za gostovanje u Omladinskom orkestru jugoistočne Evrope i tako nastupala u Sarajevu, Brčkom, Briselu, Tirani. Ljubav prema kamernoj muzici rezultirala je osnivanjem gudačkog kvarteta „Kontrast“, s kojim je ostvarila brojne koncerte širom zemlje u periodu od 2002. do 2005. godine: Beograd (Sava Centar, SANU), Novi Sad (Sinagoga, Galerija Matice srpske, Studio M), Kragujevac (Prva kragujevačka gimnazija). Kasnije se pridružila gudačkom kvartetu „Inuendo“ sa kojim je, u saradnji sa džez pijanistom Aleksandrom Dujinom, snimila dva CD izdanja.

Zaposlena je kao profesor violine u Osnovnoj muzičkoj školi u Novom Kneževcu. U radu sa učenicima postigla je zapažene rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Godine 2017. dodeljena joj je Specijalna nagrada za najperspektivnijeg nastavnika na Festivalu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

Stalni je član Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Zrenjaninske filharmonije i Zrenjaninskog kamernog orkestra u kojima je sarađivala sa respektabilnim dirigentima (Aleksandar Marković, Srboljub Dinić, Marko Parizoto, Emil Tabakov i drugi) i solistima (Julijan Rahlin, Stefan Milenković, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Kemal Gekić i drugi). Tokom 2022. i početkom 2023. godine, u sastavu Zrenjaninske filharmonije ostvarila je niz koncerata u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Varaždin), Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Koper), Italiji (Udine, Milano, Torino, Bergamo).

 

JUDIT NIDERHOLCER JOSIFOSKA je rođena u Subotici, gde je završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Mirka Molnara. Akademiju umetnosti u Novom Sadu završila je 1994.god., u klasi prof. Ištvana Varge.

Bila je član kamernog orkestra “Camerata academica”, opere SNP-a i  Vojvođanske filharmonije.

Pedagoškim radom je počela da se bavi još kao student 1991. god., kao profesor violončela, a nešto kasnije i kao prof. kamerne muzike u muzičkoj školi ”Isidor Bajić” u Novom Sadu.

U toku dosadašnjeg pedagoškog delovanja njeni učenici su osvojili mnogobrojne nagrade i titule laureata u zemlji i inostranstvu, održali više solističkih koncerata, svirali kao solisti sa raznim orkestrima i bili aktivni učesnici majstorskih kurseva kod eminentnih domaćih i svetskih violončelista.

Aktivno učestvuje u radu žirija na raznim takmičenjima.

Dobitnica je više nagrada i priznanja, a neka od njih su:

  • „Nagrada za višegodišnje izuzetne rezultate” od strane  Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije;
  • „Pokrajinska nagrada“ za mentora 2001., 2002., 2005. i  2012. godine;
  • Zahvalnica grada Novog Sada za izuzetne rezultate postignute u radu sa učenicima;
  • “Nagrada za višegodišnje izuzetne rezultate” od strane Zajednice Muzičkih i baletskih škola Srbije, 2014. godine.

 

KSENIJA PEJOVIĆ rođena je 1983. u Beogradu, gde je završila nižu muzičku školu „Vatroslav Lisinski“ a zatim i srednju muzičku školu „Josip Slavenski“, u klasi prof. Vladimira Markovića. 2001. godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, kod prof. Irine Jašvili a studije završava na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Marie Špengler-Marković.

U toku svog školovanja, usavršavala se radeći sa eminentnim pedagozima, kao što su Ljubivoje Nikolić i Dejan Mihailović i majstorskim kursevima Marine Jašvili, Sergeja Kravčenka i Igora Ozima. Takođe, sticala je značajno orkestarsko iskustvo, prvo kao koncertmajstor Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“, a onda i u letnjoj školi kamerne i orkestarske muzike u okviru Međunarodnog festivala mladih umetnika u Bajrojtu (Nemačka) i Nemačko-Skandinavskom omladinskom orkestru u Berlinu (Nemačka). Veoma zapažene nastupe širom Srbije ostvarila je sa violinskim triom „Dominante“, a jedan od najcenjenijih srpskih kompozitora, akademik Dejan Despić, posvetio je kompoziciju ovom triu, kao i poznati irski kompozitor, Jan Vilson. Kao član simfonijskog orkestra „Camerata Serbica“, takođe je zabeležila značajne nastupe, sa eminentnim dirigentima i solistima.

Od 2008. radi kao nastavnik violine. Sa svojim učenicima osvojila je brojne nagrade (preko 70) na najznačajnijim domaćim i međunarodnim takmičenjima, a njeni učenici su ostvarili i veliki broj solističkih nastupa uz pratnju kamernih i simfonijskih orkestara. Učestvovala je u radu žirija na mnogobrojnim takmičenjima u zemlji, a posebno se ističe učešće u radu žirija na Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije (2015. i 2022. godine). Takođe, svoje učenike podstiče i na sticanje znanja van školskog sistema, pa njeni učenici redovno pohađaju seminare eminentnih violinskih pedagoga. I sama se kontinuirano usavršava na seminarima i predavanjima vezanim za violinsku pedagogiju.