Žiri 2022

Učesnike ocenjuje žiri sastvaljen od tri do pet članova, renomiranih klavirskih pedagoga iz zemlјe. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Žiri dodelјuje prvu, drugu i treću nagradu za izvođenje. U odluci o dodeljivanju nagrade za autorsko delo u radu žirija učestvovaće dodatni član-kompozitor.

Žiri može dodeliti i specijalnu nagradu za najbolјu autorsku kompoziciju.

Žiri može proglasiti laureata takmičenja.

Članovi žirija za disciplinu TO i UP klavir su (po abecednom redu):

  • Slobodanka Stević
  • Snežana Milosavljević
  • Tanja Rašković

Slobodanka Stević rođena je u Novom Sadu, gde je završila srednju muzičku školu Isidor Bajić, klasa prof. Eleonora Mali, te diplomirala i završila master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, klasa dr.Dorian Leljak. Trenutno na doktorskim studijama kamerne muzike u klasi prof. Sonje Antunić.

Kao pijanista, usavršavala se kod eminentnih pedagoga: Dusan Trbojevic, Kemal Gekic, Nevena Popovic, Jokut Mihajlović, Iris Kobal, Ninoslav Živković, Svetlana Bogino, Vladimir Ogarkov, Sergej Markarov, Edvard Turgeon, Yuval Admony, Tami Kazanawa i dr. Nastupala je kao solista ili kao kamerni muzičar u više od 20 zemalja sveta.

Od 2003. godine bila je angažovana na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, prvo kao saradnik u nastavi klavira, potom kao saradnik na gudačkom odseku, kao i na odseku za udaraljke. U više navrata radila je kao zvanični klavirski saradnik na brojnim seminarima gudačkih pedagoga: Dejana Mihajlovića, Igora Kuretija, Dejana Bogdanovića, Megumu Teshima.. Slobodanka Stević načinila je veći broj trajnih muzičkih snimaka za RTS, RTV, RNS, Studio M, Televiziju Vatikana, RT San Marino, Israel TV, HRT.

Od 2005. godine član je klavirskog dua Ingmar sa kolegom, pijanistom Aleksandrom Gligićem. Izvođači su brojnih svetskih premijera dela domaćih i stranih kompozitora, dobitnici međunarodnih priznanja i specijalnih nagrada na internacionalnim konkursima. Stevićeva je deo ansambla Orfelin, Novi Sad tria, kao i Boris Kovac & New Ritual Group. Pored profesure u muzičkoj školi Isidor Bajić, angažovana je honorarno u Srpskom narodnom pozorištu i Vojvođanskom simfonijskom orkestru. Snimala je za nekoliko CD izdanja: Petrovaradinska svita, Ingmar-Hesitation, Anamnesis, Cataloge of memories, Times of day, Ingmar-savremena srpska muzika za 2 klavira, Savremena kompozicija u Vojvodini, NEW RITUAL GROUP… Trenutno priprema novi CD sa muzikom savremenih srpskih kompozitora za 4 ruke – sva dela su pisana i posvećena njenom duu.

Značajnije nagrade: Tel Hai piano price, međunarodno takmičenje „Chopin Roma“ I nagrada, Sergio Calligaris – specijalna nagrada za najbolje izvođenje savremenog dela, semifinalista takmicenja „Allegro vivo“ San Marino, dobitnica je godišnje nagrade Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije za 2010. godinu kao i nagrade „Iskra“ za savremeno stvaralaštvo umetnika do 35.godina uručenu od strane Zavoda za kulturu Vojvodine. Osnivač je udruženja građana IngmArt čiji projekti su podržani od Ministarstva kulture Srbije, Pokrajine i Grada već duži niz godina.

Licencirani je profesor za Royal programe pri ABRSM South-East Europe. Aktivno koncertrira kao kamerni muzičar sa brojnim umetnicima – Edinom Karamazovim, Novosadskim duvackim kvintetom, TAJJ kvartetom, Ansamblom CAMERATA ACADEMICA… Njeni uceniči dobitnici su brojnih nagrada i priznanja na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, od ove godine i polaznici svetskih muzičkih institucija kao studenti.

Slobodanka Stević je promoter firme KAWAI klavira Srbije.

Snežana Milosavljević je rođena u Beogradu. Srednje muzičko obrazovanje stiče u muzičkoj školi “Mokranjac” gde je uporedo sa klavirskim završila i teoretski odsek. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Zorice Dimitrijević Stošić i nakon toga nastavila magistarske studije u klasi prof. Mirjane Šujice Babić. Od 1993. godine zaposlena je u muzičkoj školi “Mokranjac”, a uporedo je radila i kao stručni saradnik na katedri za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Aktivno se bavila kamernim muziciranjem.

Kroz pedagoški rad je odnegovala brojne generacije učenika koji su tokom školovanja ostvarili značajne rezultate, brojne nastupe kako na solističkim koncertima, tako i kao solisti sa orkestrom i snimali za radio i televizijske stanice u zemlji i inostranstvu. Učenici prof. Snežane Milosavljević kontinuirano nastupaju na svim značajnim takmičenjima u zemlji (Republičko takmičenje, Memorijal Isidor Bajić, Takmičenje Mihajlo Vukdragović, Takmičenje Davorin Jenko, Takmičenje Sirmium Music Fest, Memorijal Vojislav Vučković, Bijenale mladih pijanista u Kragujevcu…), kao i na takmičenjima u Italiji, Slovačkoj, Poljskoj, Madjarskoj, Austriji, Nemackoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Rusiji. Sa svojim učenicima, učesnicima ovih takmičenja, osvojila je preko 200 nagrada, gde su mnogi od njih poneli zvanja laureata i dobitnika specijalnih nagrada.

Izašavši iz klase Snežane Milosavljević učenici su uspešno nastavili školovanje kako na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Muzičkim akademijama u Banja Luci i Sarajevu, tako i u evropskim muzičkim centrima u Španiji, Nemačkoj, Austriji, Italiji i Rusiji na prestižnom Čajkovski konzervatorijumu.

Član je mnogobrojnih žirija u zemlji i nosilac nagrada i priznanja za istaknuti pedagoški rad.

Tanja Rašković je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, u klasi Zorice Dimitrijević – Stošić. Prva iskustva u klavirskoj pedagogoiji stiče u MŠ „Stevan Stojanović Mokranjac“, u Bijeljini, 2003. godine, a 2006. godine počinje da radi u OMŠ „Filip Višnjić“, u Šidu, gde je i danas zaposlena.

U toku dosadašnjeg rada njeni učenici su osvajali niz visokih priznanja na republičkim i međunarodnim takmičenjima, a među njima prve nagrade i zvanja laureata. Opština Šid joj je dodelila Svetosavsku povelju 2017. godine, za postignute rezultate u klavirskoj pedagogiji. Uručena joj je i Pokrajinske nagrada za školsku 2020 / 2021 godinu, takođe za posebne zasluge u u radu sa decom u klavirskoj pedagogiji, od strane Pokrajinske vlade AP Vojvodine.

Pored pedagoškog rada aktivno nastupa i u svojstvu klavirskog saradnika.