Žiri 2019

Učesnike ocenjuje žiri sastvaljen od tri do pet članova, renomiranih klavirskih pedagoga iz zemlјe. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Članovi žirija za UPOREDNI KLAVIR – STUDENTI su (po abecednom redu):

  • Jelena Bajić, Akademija umetnosti u Novom Sadu
  • Maja Mihić, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu
  • Milena Rajković, Fakultet umetnosti u Nišu
  • Aleksandra Stepanović, Akademija umetnosti u Novom Sadu

* * *

Jelena Bajić
Akademija umetnosti u Novom Sadu

Jelena Bajić je diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesorke Jokut Mihailović na Katedri za klavir. Usavršavala se i sarađivala sa umetnicima poput Jurija Kota, Kemala Gekića, Nevene Popović, M. L. Petrović, Ijana Džonsa i Dejvida Vestfala. Osvajala je nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Nosilac je prve  nagrade na internacionalnom takmičenju Premio Vittoria Caffe Rigetti u Italiji 2012. godine.

Nastupala je na festivalima u zemlji i regionu među kojima su: „4th International Piano Fest “ u Subotici, „Dani Vlade S. Miloševića“ u Banjaluci, Internacionalni festival „Convivium music” i „Piano City“ Novi Sad. Kratkotrajno se bavila komponovanjem i izvela svoja dela u okviru koncerta u zadužbini  Ilije M. Kolaraca koji je bio posvećen kompozitorima 20. veka. Nastupala je kao solista  u Artget galeriji, velikoj Sali SKC-a, sali Matice Srpske,  novosadskoj Sinagogi, Izvršnom veću Vojvodine i Gradskoj kući Novog Sada. Nastupala je u Nemačkoj, Švajcarskoj i Italiji u okviru različitih manifestacija.

U toku studija osnovala je klavirski duo sa pijanistkinjom Julijom Bal, sa kojom je održala niz koncerata humanitarnog i multimedijalnog karaktera. Ostvarila je uspešnu saradnju i sa violinistom Mihalom Budinskim i violončelistom Vladimirom Pavlovićem. Član je međunarodnih žirija. Snimala je za radio i televiziju Vojvodina, kao i za radio Beograd.

Zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i predaje predmet klavirski praktikum. Trenutno je na  završnoj godini doktorskih studija  klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Ninoslava Živkovića.

* * *

 Maja Mihić
Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu

Maja Mihić je magistrirala i doktorirala u klasi profesora Ninoslava Živkovića na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je velikog broja nagrada, od kojih su najznačajnije na polju kamerne muzike.

Tokom dvadeset godina umetničke karijere, Maja Mihić je ostvarila veliki broj koncerata kao solista i kamerni muzičar. Učestvovala je na brojnim festivalima u Srbiji (Međunarodna tribina kompozitora, BELEF, NIMUS, Tisin cvet) i Italiji (Letnji festival u Ostuniju, “Luci della Ribalta” u Narniju, “Nuovi spazi musicali” u Askoliju).

Nastupala je kao solista sa Gudačima sv. Đorđa i sa Umetničkim ansamblom Vojske Srbije “Stanislav Binički”.

Aktivno sarađuje sa violinistkinjom Madlen Stokić Vasiljević i klarinetistom Milošem Nikolićem u okviru trija “Pokret” koji neguje savremenu srpsku muziku. Trio je za osam godina postojanja izveo preko 40 kompozicija srpskih autora od kojih više od 30 premijerno. Dobitnici su prestižne nagrade “Koncert godine” za 2012. godinu. Nastupali su širom Srbije kao i van granica naše zemlje-u Rimu, Minhenu, Parizu, Zagrebu, Skoplju i Ljubljani.

Maja Mihić beleži i brojne nastupe u duu sa istaknutim violončelistom Nemanjom Stankovićem sa kojim je nastupala u Beogradu, Kragujevcu, Beču, Milanu i Merateu.

Od 2000. godine predaje predmet uporedni klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

* * * 

 Milena Rajković
Fakultet umetnosti u Nišu

Milena Rajković je osnovne i magistarske studije klavira završila na Fakultetu muzičkih umetnosti u Skoplju. Nakon završetka studija se uspešno bavi pedagoškim radom, najpre u muzičkoj školi Dr Vojislav Vučković, a zatim na Višoj muzičkoj školi u Nišu. Od 2002. radi na Fakultetu umetnosti u Nišu na predmetu Klavir – uporedni predmet. Uz najeminentnije domaće i inostrane pedagoge, bila je više puta član komisija i žirija na takmičenjima mladih pijanista. Usavršavala se na kursevima i seminarima kod pijanističkih pedagoga kao što su S. Gadžijev, N. Štarkman, S. Bogino, V. Ogarkov, A. Valdma, A. Serdar, J. Kot i drugi.

Njen dosadašnji pedagoški rad potvrđen je velikim brojem prestižnih nagrada i priznanja na festivalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Održala je masterklas i predavanje o metodologiji i izboru repertoara u “Istituto Musicale, Frascati” Roma (Italija) kao i masterklas u okviru međunarodne akademske razmene profesora i studenata sa Državnog instituta za kulturu Kemerova, Rusija i Fakulteta umetnosti u Nišu. Takođe, međunarodni karakter imaju i, sada već tradicionalna Međunarodna studentska takmičenja komplementarnog klavira, čiji je idejni tvorac, osnivač i realizator ove godine po sedmi put.

Uporedo sa pedagoškim radom, poslednjih godina je intenzivirala koncertnu delatnost i održala više koncerata u Lincu (Austrija), Ljubljani (Slovenija), Bolu na Braču (Hrvatska), Skoplju (Makedonija), Nišu i drugim gradovima Srbije.

* * *

Aleksandra Stepanović
Akademija umetnosti u Novom Sadu

Aleksandra Stepanović je studije kompozicije završila 2000. godine, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Miroslava Štatkića, predstavljanjem dela Zrno za veliki simfonijski orkestar. Poslediplomske studije iz oblasti kompozicije završila je na Muzičkoj akademiji Cetinje odbranom magistarskog rada The Vibration of Eternity za flautu, klarinet, hornu, udaraljke, gitaru, harmoniku, klavir, violu i kontrabas, u klasi prof. M. Štatkića.

U svom dosadašnjem stvaralaštvu, obraćala se pre svega velikim vokalno-instrumentalnim i orkestarskim formama, različitim sastavima na području kamerne muzike, kao i oblasti lida, odnosno solo pesme. Pored navedenih kompozicija svojim značajem ističu se: kantata Oči uma, Idila za gudački orkestar, gudački kvartet Drvo života, svita za klavir Kako naći izgubljenu zemlju, trio za obou, klarinet i fagot Vodarkinje vile, Iza severnog vetra, za trubu, orgulje i udaraljke, kao i mnogobrojne sole pesme na stihove Pere Zubca (Drvo u polju, Crna ptica, Povratak Hrista, Uspavanka, Tužni pevač) i mnoga druga.

Njene kompozicije izvođene su na Susretima Akademija, A-Festu u Novom Sadu, Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu, ciklusu koncerata „Novi zvučni prostori“ kada je imala sopstveno autorsko veče uz učešće eminentnih umetnika, na koncertu povodom 15 godina umetničkog rada TAJJ kvarteta. Multimedijalnim projektima predstavila se na Dositejevim danima, Antićevim danima, otvaranju izložbe slikara mr Dušana Todorovića.

Zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.