Žiri 2018

Učesnike ocenjuje žiri sastvaljen od tri do pet članova, renomiranih klavirskih pedagoga iz zemlјe. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Članovi žirija za OŠ KLAVIR su (po abecednom redu):

za Bebi i I kategoriju za redovne učenike muzičkih škola i za sve kategorije za učenike koji ne pohađaju redovno osnovnu muzičku školu:

  • Jovana Spasojević
  • Maja Repić
  • Edit Mijavec

za II, III, IV, V i VI kategoriju za redovne učenike muzičkih škola:

  • Anđelka Simikić
  • Radojka Ivanović 
  • Čila Stojšić

* * *

JOVANA SPASOJEVIĆ je rođena u Užicu, gde započinje svoje muzičko obrazovanje. Dalje se školuje u Parizu na Evropskom Muzičkom Konzervatorijumu u klasi eminentnog pijaniste i pedagoga, prof. Igora Laska. Nakon toga, školovanje nastavlja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Jegora Čugajeva i Svetlane Bogino gde je diplomirala 1999. godine. U toku školovanja je više puta pohađala masterklasove istaknutog pijaniste i pedagoga Konstantina Bogina, zatim Doriana Leljaka, Vladimira Ogarkova, Jelene Rihter i mnogih drugih. Osvojila je II nagradu na takmičenju “Leopold Bellan” u Parizu. Nastupala je u Srbiji, Italiji, Makedoniji, Austriji i Francuskoj.

Pedagoškim radom se bavi 20 godina u OMŠ “Josip Slavenski“ u Novom Sadu, gde je od 2011. godine Rukovodilac stručnog veća za klavir.
U periodu od 2002. do 2005. godine je bila angažovana i od strane Akademije umetnosti u Novom Sadu, gde je radila kao stručni saradnik na duvačkom odseku.

Kao pedagog ostvaruje zapažene rezultate sa svojim učenicima, koji su dobitnici visokih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima i festivalima (Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, Međunarodno pijanističko takmičenje Šabac, Međunarodno takmičenje “Davorin Jenko” u Beogradu, Banjalučki bijenale, Festival “Isidor Bajić” u Novom Sadu, Međunarodno pijanističko takmičenje Smederevo i dr.)

U svom pedagoškom radu neguje sviranje u kamernim sastavima, njeni učenici i u okviru klavirskog dua osvajaju visoke nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

* * *

MAJA REPIĆ

‘Respektabilni pijanista, visokog kvaliteta’
Kemal Gekić, pijanista
Univerzitet u Majamiju, SAD
Musašino Univerzitet, Tokio, Japan

‘Maja Repić je predstavnik generacije mladih pijanista iz Srbije, poseduje prirodnu virtuoznost i veoma rafinirani pristup zvučnoj paleti’
Svetlana Bogino, bivši gostujući profesor klavira
Akademija Umetnosti Novi Sad, Srbija

‘Muzičar izuzetne osetljivosti i razumevanja za finije umetničke nijanse’
Dr Stephanie Zelnick, klarinetista
Univerzitet u Kanzasu, SAD

Maja Repić je rođena u Novom Sadu, gde je diplomirala i magistrirala sa najvišim ocenama na Akademiji Umetnosti, studirajući u klasi pijaniste Kemala Gekića i prof. Svetlane Bogino, studenta poznatog ruskog pijaniste Leva Oborina. Usavršavala se akademske 2007./08. godine na Visokoj školi za muziku u Karlsruhe-u (Nemačka) u klasi prof. Dr. h.c. Kalle Randalu-a, koristeci  prestižnu DAAD stipendiju (Nemačka akademska razmena) koja joj je dodeljena od Nemačke vlade. Muzičke savete je primila od brojnih eminentnih pijanista kao sto su: Matti Raekallio, Leslie Howard, Jerome Rose, Joseph Kalichstein, Sandor Falvai, Emanuel Krasovski, Fabio Bidini, Gabriel Chodos, Steffan Sheja, Konstantin Bogino, Irina Kulikova i drugi.

Kao dete, Maja Repić je bila polaznik specijalne grupe za mlade talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom pijaniste Kemala Gekića. Pet godina je bila stipendista Humanitarnog Fonda ‘Privrednik’, na čijim koncertima je često nastupala pred Kraljevskom porodicom Karađorđević. Pored prvih nagrada na nekoliko nacionalnih takmičenja, Humanitarni fond „Privredenik“ ju je proglasio  za najuspešnijeg stipendistu-pitomca za 1997. god, kada je primila počast od NJKV Princa Tomislava Karađorđevića. Povelja „Beli Andjeo“ dodeljena joj je od Kulturnog Centra u Novom Sadu, a Društvo „Mitropolit Stratimirović  nagradilo je klavirom za rezultate postignute u muzici 2007.god.

Maja Repić je kao solista i kamerni muzičar nastupila na mnogobrojnim renomiranim internacionalnim muzičkim festivalima poput Aspen Music School and Festival, International Keyboard Institute and Festival u Njujorku, Tel-Hai u Izraelu, Talents of the Europe in Toscana u Italiji, Music without borders  u  Balašadjarmatu, Madjarska, kao i na A-festu u Novom Sadu, Srbija. Nastupala je u najznacajnijim domacim dvoranama kao što su Kolarac, Narodno pozorište u Beogradu, Sinagoga i Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Gradska kuća u Subotici, sala Simfonijskog orkestra u Nišu,  i na podijumima u SAD, Madjarskoj, Italiji, Izraelu i Nemačkoj. Zabeležila je niz snimaka za nacionalni radio i televiziju.

* * *

EDIT MIJAVEC Rođena u Novom Sadu 1959.godine. Osnovno muzičko obrazovanje je stekla u muzičkoj školi “ Josip Slavenski” u klasi  prof.Jelene Krombholz i prof.Karla Krombholza. Srednju muzičku školu “Isidor Bajić”  je pohađala u klasi prof. Bosiljke Stričević ( Pajor), paralelno sa gimnazijom “Moša Pijade”. Studirala je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasama Prof. Jokut Mihailović i Prof. Andreje Pregera. Tokom školovanja i  studiranja je dobitnik mnogobrojnih nagrada na  takmičenjima, učestvovala je na gostovanjima širom zemlje, snimala za Radio i Televiziju Beograd i Novi Sad.

Od 1982. godine je redovno zaposlena u muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu kao profesor klavira.

1993. godine upisuje specijalističke studije iz oblasti metodike nastave klavira pod mentorstvom Prof. Dušana Trbojevića.

Usavršavala se na seminarima eminentnih pedagoga ( Arbo Valdma, Jokut Mihailović,L. Brumberg, Konstantin Bogino, Dušan Trbojević, Nevena Popović, Lili Petrović, Svetlana Bogino, Vladimir Ogarkov, Kemal Gekić, M.Lebar, J.Jermin, Ivo Kalčev, David Glen Hatch i dr.)

Sa učenicima je učestvovala na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, osvojivši preko 200 nagrada.

Izvela je veliki broj uspešnih maturanata, koji danas  rade kao diplomirani pijanisti na akademijama i  muzičkim školama u zemlji i inostranstvu.

Poseduje licencu za rad kao instruktor klavira ABRSM ( Associated Board of the Royal Schools of Music) za jugoistočnu Evropu.

U više navrata je učestvovala u radu žirija na takmičenju Mladi virtuoz u Beogradu, kao i na takmičenju Slavenski u Novom Sadu.

* * *

ANĐELKA SIMIKIĆ završila je srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u klasi prof. Biljane Dabić. Studije na Akademiji umetnosti u istom gradu započinje u klasi prof. Kemala Gekića a nastavlja, diplomira i magistrira u klasi prof. Iris Kobal.

Pedagoškim radom počela je da se bavi još tokom studija. U potrazi za usavršavanjem  pohađa stručne seminare i predavanja koji se bave razvojem klavirske pedagogije. Lepota kamernog muziciranja i saradnja sa različitim  instrumentima i vrsnim solistima donela  je nastupe u zemlji i inostranstvu. Članica je tria MAM.

Nastupala je kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti i maestrom Mladenom Jaguštom, orkestrom Srpskog narodnog pozorišta a veoma zanimljivo iskustvo bila  je saradnja sa Tamburaškim orkestrom. „Mala svita“ iz baleta „Izbiračica“ uvrštena je u CD izdanje Muzičke Omladine Novog Sada – NOMUS 30 godina i 210 minuta.

Sarađivala je kao demonstrator nastave klavira u klasi prof. Iris Kobal i kao klavirski saradnik  na duvačkom odseku klase prof. Nikole Srdića, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Zaposlena je muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Novom Sadu gde predano radi sa svojim učenicima osvajajući brojne nagrade na domaćim i inostranim takmičenjima. Član je takmičarsko organizacionog odbora Pijanističkog takmičenja „Slavenski“ od njegovog osnivanja.

* * *

RADOJKA IVANOVIĆ rodjena je u Uzicu 06.01.1970. gde zavrsava SOMO”Petar Konjovic”, a srednju u MS ”Stankovic”. Diplomirala na FMU u Beogradu,u klasi prof.Tijane Humo.

Svoj pedagoski rad zapocinje u Uzicu, a od 2000-te je kao professor klavira zaposlena u MS”Kosta Manojlovic”u Zemunu. Njeni ucenici vec duzi niz godina ostvaruju znacajne rezultate kako na domacim, tako i na pijanistickom takmicenjima u inostranstvu. Na Republickom takmicenju u Beogradu 2015, 2017, njeni ucenici su bili laureati i to u kategorijama  u kojima su bili za 2-3 god. mladji od svojih konkurenata (Aleksa Jankovic,Una Miljus). Na svim takmicenjima koji se odrazavaju u Srbiji, bilo skolskog, festivalskog ili medjunarodnog tipa njeni ucenici su osvojili najvise nagrade ili bili laureati.

Od posebnog znacaja su rezultati koje su njeni ucenici stekli nastupajuci u inostranstvu, a najznacajnija su: 2014. dve prve nagrade “Ohridski biseri”, u Parizu “Skrjabin” i “Rubinstajn” prve nagrade, u Slovackoj  u Kosicama Prva nagrada, u Ceskoj Usti nad Labem 2015. Druga a 2016-te Prva nagrada, u Bugarskoj u Sofiji druga nagrada,gran prix u Moskvi, Prva nagrada u Italiji, specijalna nagrada u St.Peterburgu… U njenoj klasi mnogo ucenika je steklo diplome srednje skole, a preko 15 je nastavilo skolovanje na FMU u Beogradu, Novom Sadu,.

Dobitnik je nagrade za pedagoske rezultate iz fonda “Kosta Manojlovic” poslednjih deset godina zaredom. Clan je Epta  Srbije, UMBPS, ZMBSS. Ucestvovala u radu zirija “Binicki”, ”Slavenski”, u ”Lisinski”, u Sapcu, Uzicu, na RT u Beogradu, konkurs “Bela Lira” Belgorod (Rusija). Njeni ucenici su nastupali u svim znacajnim salama u Beogradu (KNU, SANU, sala BG filharmonije, SKC…

Kroz svoj pedagoski rad se usavrsava uz saradnju sa istaknutim profesorima kroz masterklasove koji pohadjaju njeni ucenici, kao sto su: Natalija Trul, G. Gruzman, R. Dalibartajan, A. Serdar, I. Lasko, A. Valdma…

* * *

ČILA STOJŠIĆ radi kao profesor klavira u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

Srednju muzičku školu je završila u Subotici a redovne studije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi pijaniste Kemala Gekića.

Pedagoškim radom se bavi dvadeset pet godina. Za to vreme đaci joj učestvuju na takmičenjima širom Srbije i u inostranstvu ( Pariz, Rostov, Nižnji Novgorod, Astana) i osvajaju brojne  nagrade. Instruktor je prestižne ustanove Royal Schools of Music, London. Često je član žirija na pijanističkim takmičenjima širom Srbije. Dobila je prestižnu nagradu koju dodeljuje grad Novi Sad za najuspešnijeg mentora.