Žiri 2022

Učesnike ocenjuje žiri sastavlјen od tri do pet renomiranih pedagoga iz zemlјe i inostranstva. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Članovi žirija za Raspevane strune 2022 su (po abecednom redu):

  • Iva Majstorović
  • Mira Aćimović
  • Nebojša Janković

Iva Majstorović rođena je 1985. godine u Novom Sadu.

Violinu je počela da uči sa pet godina u klasi prof. Čabe Zima u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, u čijoj klasi i maturira 2004. godine.

Iste godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Megumi Tešima. Osnovne studije završila je u klasi prof. Irine Jašvili 2008.godine, a master studije 2011. godine u klasi prof. Marka Josifoskog. U toku svog školovanja učestvovala je na brojnim takmičenjima i osvojila je velik broj nagrada.

Nastupa kao član Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Festivalskog orkestra KotorArta, kamernog gudačkog orkestra Camerata Academica, a povremeno nastupa kao član orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Kao član orkestara i kamernih sastava je nastupala u najznačajnijim salama u Srbiji (Sava Centar, sala Kolarčeve zadužbine, sala Skupštine grada Beograda, Gradska kuća u Novom Sadu, Subotici, novosadska Sinagoga).

Nastupala je na brojnim kulturnim manifestacijama u Novom Sadu, Beogradu, Subotici, Kotoru, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Beču, Kjođi i Trentu. Snimala je za RTV Novi Sad, RTV Beograd, RTV Crna Gora.

Dodeljena joj je nagrada Fonda „ Mali princ“ za školsku 2007./08. kao najboljem studentu na Departmanu muzičke umetnosti, a u školskoj 2008./09. Univerzitet u Novom Sadu joj dodeljuje nagradu za najboljeg studenta Akademije umetnosti.

Održala je više solističkih koncerata i usavršavala se na majstorskim kursevima kod sledecih profesora : Manana Dugladze (Gruzija), Stefan Kamilarov (Universität  für Musik und darstellende Kunst, Wien),  Megumi Teshima (Akademija umetnosti Novi Sad), Stefan Milenković (Julliard, New York), Dejan Boganović (Italija).

Od 2013. godine povremeno nastupa kao član sastava „J` haz klezmori“. Održala je veliki broj koncerata kao član različitih kamernih sastava.

Članica kvarteta  “Bilitis“ postaje 2014. godine. Na repertoaru ovog kamernog ansambla se nalaze dela savremenih domaćih i stranih kompozitora.

Od 2008. godine je zaposlena u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu na mestu profesora violine.

 

Mira Aćimović, prof. violine, rođena je 19.01.1968. god. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završila je u MŠ „Kosta Manojlović“, u Zemunu u klasi prof. Zorana Milenkovića. Studije violine nastavlja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Uroša Pešića. Postdiplomske studije završava u klasi prof. Vladimira Markovića.

U muzičkoj školi „Vatroslav Lisinski“ u Beogradu, zaposlena je od 1991. god. Učenici klase Aćimović su na međunarodnim, saveznim i republičkim takmičenjima osvojili preko 45 nagrada. Od toga 30 prvih nagrada, 7 specijalnih nagrada i 9 laureata. Veliki broj đaka, nastavio je svoje dalje muzičko školovanje. Neki od njih u Holandiji, Nemačkoj, Austriji..

Stalnim stručnim usavršavanjem, prisustvujući na više od 40 seminara, kontinuirano unapređuje svoj pedagoški rad. Kao predstavnik škole, učestvovala je u razvojnim programima, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

U školi „Vatroslav Lisinski“ bila je vođa Tima za talentovane učenike.

Sarađivala je sa doajenima naše muzičke scene, dirigentima Pašćan Borislavom, Jagušt Mladenom, Darinkom Matić Marović..

2000.g. Mira Aćimović, proglašena je za „Nastavnika godine“.

Kompanija „YAMAHA“ je u istraživačke svrhe, dodelila „Silent-violin“ Aćimović Miri, nakon čega je njen izveštaj poslat u centralu „YAMAHA“ .
Veliki broj đaka iz klase Aćimović, predstavljao je školu na značajnim koncertima u sali Kolarčeve zadužbine, Skupštini grada, u Studenskom kulturnom centru, …

Učenici iz klase Aćimović zabeležili su veliki broj televizijskih i radio nastupa.

Nebojša Janković, violončelista, diplomirao je na FMU u Beogradu, u klasi profesorke Sandre Belić. Tokom studiranja, bio je u klasi profesora Ištvana Varge, zatim u klasi profesorke Francois Jakovčić.

Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih profesora: Stanislava Apolina, Alexeja Seleznjova, Leonida Gorohova, Stephana Popova, David Starkweather,…

Bio je član kamernog orkestra „Dušan Skovran“, Beogradske Filharmonije, Kamerate Serbike, Narodnog pozorista u Beogradu, kamernog orkestra „LJubica Marić“, kamernog orkestra ‘’Metamorphosis’’, kamernog orkestra ‘’Zebeljan’’, simfonijskog orkestra „Le Temps des Gitanes“ Emira Kusturice. Kao član navedenih orkestara, nastupao je sa svetski poznatim dirigentima i solistima: Zubin Mehta, Sir Neville Marriner, Muhai Tang, Uroš Lajovic, Thomas Sanderling, David Strange, Shlomo Mintz, Sreten Krstić, Stefan Milenković, Ištvan Varga, Rita Kinka, Vanessa Mae, Nigel Kennedy,… Nastupao je na festivalima u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Sloveniji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Maroku, Grčkoj, Poljskoj i Austriji. Zabeležio je uspešne nastupe sa kvartetom „Ars“, čiji je dugogodišnji član. Sa ansamblom „Quintecho“ je izvodio tango muziku, a član je i orkestra Pozorišta na Terazijama na čijem repertoaru su mjuzikli.Sa kvartetom ‘’Sensartika’’ snimio je tri CD u izdanju Kolarčeve zaduzbine i imao preko 100 koncerata u Srbiji i inostranstvu. 2015. godine u Muth sali u Beču imali su uspešan koncert. Od 2018. godine je solo čelista Opere i teatra Madlenijanum.

Od 2000. godine, uspešno radi kao profesor violončela u SMŠ „Vatroslav Lisinski“, u Beogradu, o čemu govore postignuti rezultati. Od 2012. godine radi u SMŠ ’’Josip Slavenski’’ u Beogradu i šef je gudačkog odseka.

Nebojšini učenici su pobednici na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima i uspešno su nastupali na završnim koncertima takmičenja.