Žiri 2024

Učesnike ocenjuje žiri sastavljen od tri do pet renomiranih pedagoga iz zemlje i inostranstva. Članove žirija imenuje „Festival Isidor Bajić”.

Članovi žirija za drvene duvačke instrumente (po abecednom redu):

  • Gabriela Koso, MŠ “Isidor Bajić” , Novi Sad
  • Jelena Krmpotić Borbelj, MŠ “Josip Slavenski” Novi Sad
  • Lazar Kondić, Muzička škola, Subotica
  • Zoran Kmicikević, MŠ “Isidor Bajić” , Novi Sad

Članovi žirija za limene duvačke instrumente (po abecednom redu):

  • Branislav Aksin, Akademija umetnosti, Novi Sad
  • Nikola Ćirić, Akademija umetnosti, Novi Sad
  • Slobodan Dragaš, Akademija umetnosti, Novi Sad

Gabriela Koso rođena je 22.02.1984. godine u Smederevu. Osnovnu i srednju muzičku školu završila je u Smederevu u klasi prof. Jovice Milošević. U toku svog osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja dobila je brojne nagrade na Republičkim takmičenjima, smotrama talenata, festivalima i drugim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Akademiju umetnosti upisala je 2003. godine u Novom Sadu u klasi prof. Žarka Perišića. Treću godinu studija završila je u klasi prof. Mirka Isaeskog, a četvrtu u Minneapolis-u , na “ Minnesota State University -u u klasi prof. Michaela Krotha. Svoju master diplomu stiče u Novom Sadu u klasi prof. Mirka Isaeskog.

Tokom studija, uzela je učešće na brojnim kursevima u Beču kod prof. Davida Seidela, u Londonu kod prof. Laurenca Perkinsa, u Zagrebu kod prof. Žarka Perišića u Chicagu kod prof. Nadine Mackie. Svirala ja u Mariborskom simfonijskom orkestru u brojnim orkestrima u zemlji i inostranstvu.

Bavi se improvizacijom i često snima muziku tog žanra sa Silardom Mezeijem i Jasnom Jovićević. Radi u Muzičkoj školi Isidor Bajić kao profesor fagota od 2007. godine. Sa učenicima ima brojne nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Majka je dvoje dece, voli da kuva i da slobodno vreme provodi u prirodi baveći se različitim sportovima.

Jelena Krmpotić – Borbelj muzičko obrazovanje započela je u rodnom mestu, Sremskoj Mitrovici, u klasi prof. Irene Milić, a dalje školovanje nastavlja u Novom Sadu u klasi mr Radmile Rakin Martinović. 

Akademiju Umetnosti u Novom Sadu završila je u klasi prof. Marijana Egića, a magistrirala je u klasi mr Laure Levai Aksin. Za vreme magistarskih studija radila je kao stručni saradnik, demonstrator, na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. 

Učestvovala je na muzičkim festivalima, republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima gde je osvojila prve i specijalne nagrade. Dodeljene su joj diplome: Radio Beograda, Televizije Beograd, Univerziteta u Novom Sadu za postignute rezultate. 

Nakon usavršavanja nosilac je diploma majstorskih kurseva: Vicensa Pratsa (Spanija), Janoš Balinta, Đenđeš Zoltana, Ištvan Matuza (Mađarska).

Učestvovala je u radu orkestarskih i kamernih sastava: Vojvođanske omladinske filharmonije, Subotičke filharmonije,Vojvođanskih simfoničara, Orkestra Srpskog narodnog pozorišta, Zrenjaninske filharmonije, tria flauta “IN VIVO”, duvačkog kvarteta “Quartenion” itd. Nastupala je u značajnim koncertnim dvoranama u našoj zemlji i inostranstvu. 

Dobitnik je mnogih diploma za izuzetne rezultate i ostvaren pedagoški uspeh na takmičenjima. Na Međunarodnim susretima flautista „ Tahir Kulenović“ u Valjevu 2018. godine proglašena je za najboljeg pedagoga susreta. 

U dosadašnjem radu učestvovala je u radu žirija na: „Festivalu flautista“ u Valjevu, Festivalu muzičkih škola, „Takmičenju flautista Slavenski“ u Beogradu, Međunarodnom takmičenju „ Sirmium music fest“, „ Mladi virtuoz“, Međunarodno takmičenje „ Davorin Jenko“.

Ostvarila je više diploma za postignute rezultate od kojih se izdvajaju: Počasne diplome za laureate takmičenja, više nagrada Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Nagrade mentoru darovitih učenika: 2015, 2018, 2020.godine.

Kao jedan od predstavnika OMŠ „ Josip Slavenski“ Novi Sad, svake godine deo je tima gde u okviru tria koji čine dve flaute i klavir učestvuje na koncertima povodom Uneskovog međunarodnog dana muzike u Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Srbiji. 

Na osnovu dugogodišnjih pedagoških rezultata u OMŠ „ Josip Slavenski“ u Novom Sadu, 2021.godine dobija Nagradu Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije za višegodišnje svestrano delovanje u obrazovanju mladih talenata…

Kao profesor flaute, satisfakciju nalazi u pedagoškom radu u muzičkoj školi “Josip Slavenski” Novi Sad, gde je od 2011.godine predsednik stručnog veća duvača.

Lazar Kondić rođen je 27.4.1977. Petange-u (Luxemburg). Nižu muzičku školu završio u MŠ „Vuk Karadžić“ u Loznici. Nakon toga upisao je srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u klasi Đure Petea. Po završetku srednje škole upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi mr Nikole Srdića, gde 2000. godine diplomira sa najvišom ocenom.

Kao solista nagrađivan na republičkim takmičenjima u Beogradu 1995 ( II nagrada)   i 1999 ( I nagrada) .

Pedagoški rad započinje 1998. godine u MŠ “ Miloje Milojević“ u Grockoj, da bi 2000. godine prešao u ŠOMO Kula i OMŠ Vrbas. Od 2002. godine zaposlen u MŠ Subotica.

Tokom dosadašnjeg pedagoškog rada sa svojim učenicima je učestvovao na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, gde su nagrađeni sa preko 160 nagrada. Tokom  dosadašnjeg rada u srednjoj školi desetoro učenika iz njegove klase nastavilo je dalje školovanje na muzičkim akademijama u Novom Sadu, Beogradu, Banja Luci, Budimpešti i Segedinu.

Učestvovao je u radu Republičkog žirija ( 2003., 2007. i 2022. godine), Festivala MBŠS( 2009. godine), Takmičenje drvenih duvača u Požarevcu (2016. i  2017.), Majskim susretima u Lazarevcu  ( 2004 – 2010 godine), Davorin Jenko u Beogradu ( 2019 godine), Fantast Bečej ( 2022. i 2023. godine)

Jedan je od osnivača i generalni sekretar (2008-2010) međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“ u Novom Sadu za klarinet i flautu i  Femus festivala u Subotici.

Stručno se usavršavao na kursevima klarinetista mr Mišel Arinjona, mr Nikole Srdića, mr Ante Grgina, dr Stefani Zelnik, mr Ognjena Popovića, mr Bela Kovača , mr Žolt Satmarija i mr Aleksandra Tasića.

Dobitnik godišnje nagrade Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije  2021.

Zoran Kmicikević rođen je u Novom Sadu (1961. ). Osnovnu muzičku školu za klarinet završio je u klasi prof. Aleksandra Živojinovića, dok je srednje muzičko obrazovanje klarineta završio u klasi prof. Nikole Srdića u Novom Sadu. Kao učenik učestvovao je na brojnim takmičenjima na kojima je ostvario najviše rezultate. Nakon završene srednje škole upisuje Akademiju Umetnosti u Novom Sadu 1981. godine u klasi prof. Mihajla Keleblija, modul klarinet, gde i diplomira 1988. godine. 

U periodu od 1995. godine do 2010. godine radi kao profesor klarineta u ŠOMO Kula, MŠ Vrbas i OMŠ “ Josip Slavenski” Novi Sad. Od 2010. godine je zaposlen kao profesor saksofona u MŠ “ Isidor Bajić” U Novom Sadu gde radi i danas.

Studije na Akademiji Umetbnosti u Novom Sadu za smer saksofon upisuje 2005. godine u klasi prof. Stojana Dimova i diplomira je 2009. godine.

U svojoj dugoj pedagoškoj karijeri sa svojim đacima je osvajao mnoge prestižne nagrade, više desetina prvih nagrada kako na Republičkim takmičenjima tako i da međunarodnim od čega se ističu sledeće nagrade: 6 prvih nagrada 2006. godine na međunarodnom takmičenju drvenih duvača u Požarevcu, Republičko takmičenje 2007. godine dva laureata i dve prve nagrade, prve nagrade na međunarodnom festivalu Femus u Subotici, Davorin Jenko u Beogradu i mnoge druge.

Učestvovao je kao član žirija na sledećim takmičenjima i festivalima: Republičko takmičenje ( 5 puta), Saksofonijada u Smederevu, međunarodno takmičenje za duvačke instrumente u Požarevcu, Majski susret duvača u Lazarevcu.

Za istaknute pedagoške rezultate dobio je priznanja i nagrade: Savez društava muzičkih i baletskih pedagoga Srbije (2006. ), Zahvalnica gradonačelnika za izuzetne rezulatate ( 2008. godine), Pohvala za postignute vrhunske rezultate u oblasti umetnosti APV ( 2009. ).

Branislav Aksin (1959Novi Sad) je trombonista i pedagog.

Završio je gimnaziju u Novom Sadu. Počev od drugog razreda gimnazije, uporedo uči trombon u muzičkoj školi «Isidor Bajić». Studirao je na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Godine 1979. upisuje se na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu prof. Vinka Valečića. Diplomirao je 1985. godine, a magistrirao 1989. godine u istoj klasi. Za vreme studija je osvajao najviše nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima. Na FMU je dobitnik nagrade iz fonda prof. Jakova Srejovića za najbolji diplomski ispit i nagrade iz fonda prof. Bruno Bruna za najbolji magistarski ispit. Nagrađen je na Takmičenju muzičkih umetnika Jugoslavuje u Zagrebu 1987. godine.

Od 1982. godine je član orkestra Opere SNP-a kao bas trombonista, a 1984. godine je posavljen na mesto solo tromboniste. Takođe je solo trombonista Vojvođanske filharmonije koja je tada delovala u okviru SNP-a. Sezone 1988/89. radio kao solo trombonista Beogradske filharmonije.

Kao solista i kao član raznih kamernih ansmbala (Dou trombona, Novosadski brass quintet, Musica Viva, Tickmayer Formatio itd.) je održao niz koncerata u zemlji i inostranstvu i učestvovao na festivalima kao što su Nomus, Bemus, Tribina Jugoslovenskog stvaralaštva u Opatiji, Zagrebačko BIJENALE itd.        

Godine 1989. počinje saradnju sa «Theathre Jel» iz Francuske koji vodi Jozef Nagy, a od 1991. godine živi i radi u Orleanu (Francuska). Sa ovim ansamblom je gosovao u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Luksenburgu, Švajcarskoj, Italiji, Portugalu, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Izraelu…

Godine 1994. vraća se u Novi Sad gde je izabran za docenta za stručno umetničke predmete Trombon i Kamerna muzika na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.       

Od 1995. godine je član je  kamernog orkestra «Camerata accademica» i Novosadskog Brass Quintet-a. Sa ovim ansamblima, zatim kao solista i u raznim drugim ansamblima nastupa na Nomusu-u, Bemusu-u, Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu, te na mnogim koncertima u Novom Sadu, Beogradu, Subotici, Kanjiži, Senti, Vršcu, Podgorici,  Budvi, Budimpešti itd. Od 2002. godine sarađuje sa ansamblom «Sonemus» iz Sarajeva sa kojim je gostovao u Sarajevu, Zadru, Zagrebu, Beogradu, Podgorici i Skoplju, a septembra 2003. godine u Švajcarskoj (Cirih-Vintertur). 

2004. godine je izabran za redovnog profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu. 

Osnivač je kvarteta trombona „T-boNeS 4“. Sa ovim ansamblom je održao koncerte i salama kao što su Gradska kuća u Novom Sadu, Kolarčeva zadužbina u Beogradu, Banski dvor u Banja Luci i čitav niz koncerata u zemlji i inostranstvu. Sa ansamblom Mezei Szilad-a je ostvario veliki broj nastupa u zemlji i inostranstvu (Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Nemačka, Francuska), a sa istim ansamblom je snimio nekoliko CD-a. Član je orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Predaje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Studenti iz njegove klase su imali zapažene nastupe na studentskim koncertima u organizaciji Akademije umetnosti i u simfoniskom orkestru Akademije. Osvajali su najviše nagrade na studentskim takmičenjima.

Nikola Ćirić (1992) jedan je od vodećih hornista svoje generacije.  Nastupao je u više od 25 zemalja Evrope, Južne Amerike i Azije i u salama poput NCPA u Pekingu, Grand Teatar u Šangaju,  Elbphilharmonie u Hamburgu.

Kao solista nastupio je sa Beogradskom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Niškim simfonijskim orkestrom, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Paragvaja, Simfonijskim orkestrom iz Harbina (Kina), Orkestrom Musica Sacra Buenos Aires (Argentina), festivalskim orkestrom Siberian Horn Days (Rusia) i kamernim orkestrima poput orkestra Šlezinger i festivalskog orkestra BUNT (Srbija).

Kao gostujući solo hornista Nikola je saradjivao sa orkestrima iz Evrope, Azije i Južne Amerike i sa skoro svim srpskim orkestrima. Nastupao je sa istaknutim dirigentima i umetnicima kao što su Zubin Mehta, Krzysztof Penderecki, Neeme Järvi, Mihail Jurovski, Stiven Iserlis, Denis Matsuev, Jurij Bashmet, dok je kao kamerni muzičar saradjivao sa umetnicima kao što su Radovan Vlatković, Matthias Racz, Pascal Moragues, Hansjörg Schellenberger.

U decembru 2017. Nikola je nastupio kao solista sa Radovanom Vlatkovićem i Beogradskom filharmonijom svirajući Rozetijev koncert za dve horne i orkestar. Ćirić je nastupao na festivalima u Salcburgu, Verbieru, Transsibirskom festivalu Vadima Repina kao i srpskim festivalima NOMUS, BEMUS, NIMUS,  OKTOH.

Učestvovao je kao predavač na festivalu Verbier u Švajcarskoj kao i na Prvoj orkestarskoj akademiji Beogradske filharmonije sa samo 24 godine. Držao je majstorske kurseve u Velikoj Britaniji, Paragvaju, Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Švajcarskoj, Kini, Rusiji gde je pored rada sa mladim hornistima govorio i o svom sistemu mentalne pripreme „Muzičar bez stresa“.

Dobitnik je nagrade Univerziteta u Novom Sadu za odlična dostignuća u umetnosti u 2015. godini.

Bio je dugogodišnji član Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (2012-2019).

Tokom sezone 2019/2020 delovao je kao strani ekspert na Kineskom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu i solo horna Orchestra Academia China.

Nikola je rođen u Nišu (Srbija).  Svoje muzičko obrazovanje započinje sa 13 godina pod uticajem svog oca, takođe horniste, a u klasi profesora Luke Novakovića. Nakon osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja u rodnom gradu, pohađao je osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kod profesora Nenada Vasića. Nikola je pohađao jednomesečnu letnju školu u Santanderu (Španija) koju je organizovala Escuela de musica Reina Sofia Madrid.

Završio je postdiplomske studije na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu (Austrija), gde mu je mentor bio profesor Radovan Vlatković.

Od 2015. godine Nikola Ćirić se nalazi na poziciji solo horniste orkestra Beogradske filharmonije a deluje kao prvi hornista i stalni spoljni saradnik, izmedju ostalih, orkestara Narodnog Pozorišta u Beogradu, RTS, Madlenijanum, Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu itd.

Slobodan Dragaš je rođen u Novom Sadu, gde je završio svoje niže i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Dubravka Markovića. Diplomirao je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Kalmana Kovača, a usavršavao se na Anton Bruckner Privatuniversitat u Lincu, Autrija, u klasi prof. Saše Dragovića.

Pedagoškim pozivom se bavi od 1996. godine kao profesor trube u srednjoj muzičkoj školi Isidor Bajić. Od 1999. godine do danas nalazi se na poziciji solo trube u orkestru opere Srpskog narodnog pozorišta, a od 2001. do 2021. godine na poziciji solo trube u Vojvođanskom Simfonijskom Orkestru.

Učestvovao je u radu limenih kvinteta i kvarteta, ansambala za novu i improvizovanu muziku, sa kojima je snimao studijske albume i nastupao na festivalima u zemlji I inostranstvu. Od 2023.godine je asistent u klasi prof. Nenada Markovića na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.